Libris Geschiedenis Prijs voor 'Liever mens dan dier' van Pieter van Os

Pieter van Os, winnaar van de Libris Geschiedenisprijs.

Pieter van Os is uitgeroepen tot winnaar van Libris Geschiedenis Prijs 2020. Van Os (Garnwerd, 1971) krijgt de prijs voor zijn boek Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal.

Dat is zondag bekendgemaakt in het radioprogramma OVT . Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. Eerder kreeg Van Os voor hetzelfde boek ook al De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.

De Librisjury onder voorzitterschap van Hans de Boer, voormalig voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW, spreekt van een boek ‘dat laat zien dat vasthoudend zoeken voor de historicus lonend kan zijn, en dat bijna tastbaar maakt dat mensen tot alles in staat zijn.’

Het overlevingsverhaal van een ogenschijnlijk katholiek meisje

In Liever dier dan mens beschrijft Van Os het overlevingsverhaal van Mala Kizel, een Joods meisje uit het getto van Warschau dat als ogenschijnlijk katholiek meisje de Tweede Wereldoorlog te wist overleven.

,,Aan de hand van het overlevingsverhaal van één vrouw schreef hij een indringend en onthutsend, maar ook genuanceerd boek over het vreselijke lot van de Joden, en tegelijkertijd over actuele obsessies met volksaard en identiteit”, aldus de jury.

De Libris Geschiedenis Prijs is bedoeld als stimulans voor het goede historische boek in Nederland. De prijs is dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt.

Nieuws

Meest gelezen

menu