Lokale kunstenaars verlevendigen wereldberoemd Wall House #2

Gea Schenk en Andreas Blühm snijden voor de deur van het Wall House de TaArt aan. Foto: Duncan Wijting

Met de opening van het seizoen is het publiek weer meer dan welkom in Wall House #2, het aan het Groningse Hoornse Meer gelegen architectonische pronkjewail dat te weinig wordt bemind.

De New Yorkse avant-gardistische architect John Quentin Hejduk (1929-2000) moest eens weten wat er zich tegenwoordig afspeelt in het door hem ontworpen woonhuis. Laatst liepen de Van Rossems er nota bene rond voor opnamen van het tv-programma in wat historicus Maarten ,,het Siberië van Nederland” noemde. Groningen dus. ,,Met een opmerkelijke vitaliteit”, voegde hij eraan toe.

Icoon

Als icoon is Wall House #2 wereldberoemd onder architectuurliefhebbers, maar ondertussen hebben veel bewoners van de buitenwijk Hoornse Meer er de afgelopen zeventien jaren nog nooit binnen gekeken. Dat moet anders kunnen dacht Groninger Museum, sinds twee jaar beheerder van het gebouw. Om de openbare functie te combineren met de culturele bestemming exposeren het komende half jaar daarom Groningse kunstenaars.

Het openingspraatje van museumdirecteur Andreas Blühm is deze zaterdagmiddag kort, hij introduceert al vlot Gea Schenk met de woorden: ,,Never change a winning curator.” Het was aan de wijkbewoonster om voor de tweede keer een programma samen te stellen. Zelf werkt ze verder aan Buren_ 9728, een reeks van tientallen portretten van mensen met dezelfde postcode. De foto’s zijn als een Wall of Fame te zien in de lange gang. En wie zien we daar vereeuwigd? Acteur Albert Secuur.

TaART

De feestelijke taART – het blijven kunstenaars – wordt aangesneden terwijl zanger/gitarist én wijkbewoner Harry Niehof nog even twijfelt waar hij zal optreden. ,,Binnen klinkt het beter.” Maar binnen is het druk, eigenlijk mogen er zo’n 35 mensen tegelijk in het toch wat onhandig vormgegeven huis. Gemeenteraadslid Diederik van der Meide (PvdA) bekent dat hij er nog niet eerder was. Maar wie wél lijkt hij ter verdediging te willen zeggen.

Muzikante en kunstenares Baukje Wierda is doelgericht naar de eerste etage gelopen waar ze het praatje van vriendin Mirjam Offringa hoort. Haar video Het Contact (2013) draait, maar nieuwer is VBWII, in titel en uiterlijk een verwijzing naar Piet Mondriaans Victory Boogie Woogie. Het is deels gemaakt van Lego waarbij de plastic stenen staan voor de opkomst van de industrialisatie en de consumptiemaatschappij. In de video It’s all fake legt ze via Lego een link tussen Mondriaans meesterwerk en zijn woonwijk Manhattan met het stemgeluid van Donald Trump. Nep is het.

Geschaatst

,,Twee weken geleden werd er nog geschaatst”, zegt een oudere mevrouw uitkijkend op het meer. Zo is het, maar nu gaan we naar boven om de installatie De Flux van Mariëlle Gebben te zien. Ze droomt onderhand over Wall House, maar wil aan de hand van foto’s en aangebrachte lijnen spelen met de gedachte dat de vanuit het huis steeds zichtbare horizon een illusie is. De drukte maakt nadere bestudering nu even lastig.

Op weg naar buiten probeert een dame te verleiden tot het kopen van een kunstwerkje uit de Pakje Kunst-automaat. Voor twee keer twee euromunten is er een te trekken uit de voormalige sigarettenautomaat. Geinig en vrolijkstemmend concept waarmee werk van lokale kunstenaars onder de aandacht wordt gebracht.

Nieuws

menu