Loods13 wil virusvrij verder spelen en bedenkt een oplossing voor toeschouwers

Virusvrije proefopstelling van Loods13. Vlnr. Eva Wortmann, Isa Zwart, Femke Torensma en Piet de Koning. Foto: Foto Boudewijn Benting

Loods13 heeft iets bedacht om toch in de zaal voor publiek te kunnen spelen. Geheel volgens de richtlijnen van het RIVM.

Wat voor veel culturele instellingen geldt, geldt ook voor de theaterschool en het productiehuis in Emmen: samenkomsten zijn verboden, lessen worden waar mogelijk via internet gegeven en voorstellingen zijn opgeschort. Ook de open dag die zaterdag zou worden gehouden ging niet door

De strijd tegen de verspreiding van het coronavirus betekent – onder meer – geen opvoering van de geplande bevrijdingsvoorstelling Niet op zondag en geen solo’s en performances door leerlingen. Het is dat het dak wordt gerepareerd, anders zou het onderkomen in het Rensenpark er totaal verlaten bijliggen.

‘Theater moet live. Je moet in de zaal zitten’

,,De anderhalvemetersamenleving blijf nog wel even. Wat kan straks nog wel?”, vraagt artistiek leider Eva Wortmann zich hardop af. Al pratend werd een oplossing bedacht: op kleinere schaal verder. Met behulp van schermpjes van plexiglas.

,,Wij hebben de mazzel dat we niet afhankelijk zijn van recettes van het publiek”, zegt Wortmann. ,,We geven nog steeds les, nu online. Onze subsidie loopt door. We hebben een zaal waar normaal zeventig mensen in kunnen. Als we die volgens de richtlijnen van het RIVM geschikt maken voor twintig man, is er toch nog iets mogelijk. Theater moet live. Je moet in de zaal zitten.”

Een proefopstelling oogt veelbelovend

Een proefopstelling in wat ooit het Aziëhuis van het Noorder Dierenpark was oogt veelbelovend. De tribune is opgeborgen, in plaats daarvan staan her en der stoeltjes. Soms twee naast elkaar, soms vier, hier en daar een enkele zitplaats. ,,Idee is dat bezoekers vooraf laten weten met hoeveel mensen ze komen en of ze naast elkaar mogen zitten. Is dat niet het geval, dan zetten we er een scherm tussen en zorgen we voor anderhalve meter afstand.”

Vergelijkbare restricties gelden voor de spelers: afstand houden. ,,Dat is geen probleem”, stelt Wortmann. ,,Het gaat om te beginnen om optredens van leerlingen die solo’s spelen, documentaires maken en korte presentaties geven. Als ze dat meerdere keren op een avond doen, kunnen er meerdere groepen komen kijken. Onze foyer is groot genoeg. We hebben acht toiletten.”

Bevrijdingsvoorstelling wordt herschreven

In afwachting van officiële toestemming wordt de bevrijdingsvoorstelling Niet op zondag herschreven. ,,Die zou buiten het gebouw beginnen, voor vijftig man. In de oorspronkelijke voorstelling zit veel contact en aanraking, dat kan niet meer. We willen ‘m nu in de herfst opvoeren, vermoedelijk ook met andere spelers.”

Ondertussen wordt nagedacht over een coronaproof kerstvoorstelling, werktitel: Hugo . Waarschijnlijk niet alleen met schermpjes van plexiglas in het publiek en tussen de spelers, maar ook met scenes die elders zich in het gebouw afspelen en live worden gestreamd naar projectieschermen in de zaal.

,,Het klinkt misschien raar, maar we zijn heel blij”, zegt Wortmann. ,,Ook wij wachten de hele tijd af, Nu weer we een beeld hebben, hebben we ook weer een toekomst. Dat is fantastisch.”

Nieuws

Meest gelezen

menu