Lotte Dunselman grijpt naast Theo d'Or voor beste vrouwelijke hoofdrol in De Poolse Bruid. Prijs gaat naar Naomi Velissariou

Lotte Dunselman samen met Paul van der Laan in de Garnwerd-versie van De Poolse Bruid. Foto: Foto Polle B Willemsen

De Groningse actrice Lotte Dunselman heeft naast de Theo d’Or gegrepen, de jaarlijkse prijs voor de beste vrouwelijke rol in een theatervoorstelling. Winnares werd Naomi Velissariou in Permanent Destruction: Pain against fear van haar eigen stichting samen met Theater Utrecht.

Daarmee heeft de Theo d’Or toch een Noordelijk tintje. Bij deze voorstelling werkte ze nauw samen met muzikant en theatermaker Joost Maaskant, afkomstig uit Elahuizen. Het is het afsluitende deel van een drieluik. De eerste twee delen waren in 2018 en 2019 op Oerol te zien. Voor het eerste deel kreeg Velissariou in 2019 de Regieprijs.

Dunselman was genomineerd voor haar rol in De Poolse Bruid . De voorstelling stond eerst in een boerderij in Onderdendam en erna, toen corona het spelen op die locatie onmogelijk maakte, in De Kleine Zaal van De Oosterpoort. Dunselman, opgegroeid in Meppel, klopte zelf met het idee aan bij het NNT. Dat nam de productie onder haar hoede, samen met Dunselmans eigen gezelschap tgEcho (waar ze inmiddels weg is).

De toneelprijs werd zaterdagavond uitgereikt tijdens het afsluitende gala van het Nederlands Theaterfestival in Amsterdam. De andere genomineerden waren Charlie Chan Dagelet en Jadie Olieberg (die beiden bij Toneelgroep Oostpool de titelrol in Laura H . speelden) en Marie-Louise Stheins (in Skyflight , ook al bij Oostpool).

Louis d’Or naar Emmanuel Ohene Boafo

Ook De Louis d’Or heeft een Noordelijke link. De prijs voor de beste mannelijke rol ging naar de in Meppel geboren Emmanuel Ohene Boafo voor zijn rol in See Wall van het Nationale Theater. Andere genomineerden waren Bram Coopmans voor zijn titelrol in Tom Pain bij Het Nationale Theater, René van ‘t Hoff voor zijn rol in Eindspel bij Theater Rotterdma, Hans Kesting in Wie heeft mijn vader vermoord bij Internationaal Toneelgroep Amsterdam en het kwartet Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten voor hun bijdragen aan Weg met Eddy Bellegueule van Toneelschuur Producties.

Nieuws

Meest gelezen

menu