MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Op Sterk Water. Foto: Arjan Benning

Geniet de komende dagen in het theater van cabaret, muziektheater en kindervoorstellingen. Of zoek extra verdieping op met het bezoeken van een lezing. We zetten vijf tips op een rij.

Moeilijke vragen in een sneeuwwitte wereld

De documentaire Maartje en Kine buigen niet werd dit jaar uitgezonden en ging over het schrijfproces van Speelbeesten II . In deze documentaire kon de kijker het proces zien dat plaatsvond om te komen tot de voorstelling, die inmiddels op de planken terug te zien is. Met Speelbeesten II maakte het duo Maartje & Kine van de coronanood een deugd. Vorige winter stapten ze in hun busje en reden ze naar het thuisland van Kine: Noorwegen. Geïnspireerd door een sneeuwwitte wereld waar corona niet leek te bestaan, schreven ze over onderwerpen die ze tot dan toe niet aandurfden.

Zo heeft het duo het over die ontbrekende kinderwens, ontspoorde liefdes en de eerste tekenen van dementie bij een van de ouders. In hun voorstelling brengen Maartje & Kine hun Noorse ervaringen naar de Nederlandse theaters, want als niemand op vakantie naar Noorwegen kan, dan halen zij Noorwegen wel naar Nederland. Aangejaagd en opgejut door de gelauwerde schrijver Peer Wittenbols springen deze twee multi-instrumentalisten in het diepe: met hun rijke verzameling nieuwe nummers klimmen ze donderdag in Winschoten de bühne op.

Winschoten - Cultuurhuis De Klinker, do 20.15 uur, 15 euro

Circus en variété tijdens een driegangendiner

Het variété diner Cirqulinair was vorig jaar een groot succes en doet het dit jaar weer dunnetjes over . Groningse circusartiesten maken tijdens dit evenement van een diner een feestje. Het ene moment hangt de acrobate in de trapeze, het volgende moment serveert zij het eten of staat de vijfvoudig Nederlands Kampioen Goochelen naast de tafel. Het feest begint al bij binnenkomst en stopt pas bij vertrek.

De acts en het smakelijke driegangen diner lopen vloeiend in elkaar over. Cirqulinair wordt gespeeld en gemaakt door Duo Musa (Roos & Salim), Unicirque (Tobit & Jasmijn), Helena Cardoso, Hilbert Geerling en Arlette Hanson. In november vinden er edities met een blindentolk, gebarentolken en schrijftolken plaats.

Groningen - De Loods (voorheen BeauShelter), do t/m zo 17.45-23 uur, 65 euro

Klassieker van Antoine de Saint-Exupéry op het podium

Tijdens het JeugdTheaterFestival zijn zeven verschillende voorstellingen te zien in Assen, waaronder De Kleine Prins van Bovenste Knoopje Open. Gebaseerd op het veelgelezen boek van Antoine de Saint-Exupéry vertelt De Kleine Prins het verhaal van Anton van Eierpuree . Op een nacht stort deze vliegenier neer in de Sahara. Hij is helemaal alleen in het midden van de grootste woestijn van de wereld.

Na zes lange dagen begint hij, oververhit en doodmoe, dingen te zien die er eigenlijk helemaal niet zijn. Dan verschijnt de Kleine Prins. Hij herinnert Anton aan dat wat hij was kwijtgeraakt. Wanneer iets onzichtbaar is, is het makkelijk om datgene snel te vergeten. Een voorstelling over grote mensen en hun hebbelijkheden. Over vriendschap. En bovenal, onzichtbaar voor het oog, de liefde.

Assen - Podium Zuidhaege, do 15 uur, 10 euro (kinderen van 4 t/m 12 jaar 5 euro)

Gesprek over ‘De man die geen hekel aan joden had’

Schrijfster Sabine van den Berg gaat aanstaande vrijdag in gesprek met Chaja Polak over Joodse wortels en literatuur. Het gesprek vindt plaats aan de hand van Polaks boek De man die geen hekel aan joden had . Als kind van een slachtoffer en een overlevende van Auschwitz is Polaks leven in hoge mate bepaald door wat haar ouders is aangedaan.

De schrijfster en beeldend kunstenaar debuteerde in 1989 met Zomaar een vrijdagmiddag en schreef door de jaren heen romans, verhalen en poëzie. In De man die geen hekel aan joden had , geschreven in reactie op het boek Oorlogsouders van Isabel van Boetzelaer, waarschuwt Polak voor relativering van goed en kwaad in de Tweede Wereldoorlog. Opgeven voor de lezing kan via www.geboektinharen.com .

Haren - Boekhandel Boomker, vr 19-21.30 uur, 12,50 euro, leden van het Nut 5 euro

Op Sterk Water ‘Maakt alles beter’

Op Sterk Water brengt al twintig jaar improvisatietheater naar de podia in Nederland. Van grote tournees met thematische voorstellingen tot kleine schoolprojecten; Op Sterk Water weet een uiteenlopend aantal doelgroepen te raken. Het gezelschap brengt op een theateravond muzikale improvisaties die gebruik maken van de actualiteit.

Sinds de zomer van dit jaar maken de mannen van Op Sterk Water alles beter . Want er valt veel beter te maken, vanuit welk perspectief men het ook bekijkt. Met razendsnelle gedachtesprongen, getimede grappen en virtuoze liedjes voegen ze een gouden randje toe aan de werkelijkheid. Heeft men geen problemen? Niet getreurd, ook dat lossen ze op! In Maakt alles beter maakt Op Sterk Water, zoals de titel mogelijk al suggereert, echt álles beter.

Stadskanaal - Theater Geert Teis, do 20 uur, 19,50 euro

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu