MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Paddenstoelen bij het Boomkroonpad. Foto: Irene Lantman

Luister naar bloedstollende klassiekers om alvast in de stemming te komen voor Halloween, struin door het herfstachtige bos op zoek naar paddenstoelen of kom meer te weten over het leven van een vergeten Joodse kunstenares. Haar verhaal werd herontdekt toen een kunsthistoricus haar persoonlijke archief vond op een rommelmarkt.

William Rutten over zijn avonturen achter de camera

William Rutten wist het al op zijn twaalfde: fotograferen was zijn grote passie. De brutale tiener uit een klein dorpje wist op eigen kracht zijn jongensdroom waar te maken toen hij een paar jaar daarna aan de slag ging bij het tijdschrift Hitkrant . Zo slaagde hij er voor het eerst in om wereldsterren voor zijn lens te krijgen. Rutten focust zich al decennialang op de nationale en internationale entertainmentindustrie.

Met eerlijkheid, creativiteit en doorzettingsvermogen zette hij mensen als Justin Timberlake, Christina Aguilera, Robert De Niro, Johnny Depp, Mick Jagger en Angelina Jolie op de foto. Zowel op locatie als in zijn fotostudio in ‘s-Graveland komt hij beeld na beeld origineel en verrassend uit de hoek. Daarnaast is William regelmatig te zien op televisie in onder andere RTL Boulevard en Het Perfecte Plaatje . In zijn theatercollege Focus , dat woensdag te bezoeken is bij Theater Geert Teis in Stadskanaal, vertelt Rutten over de meest hilarische belevenissen, die zich vaak backstage afspeelden, en over zijn meest boeiende avonturen. Ook vertelt hij over fotografie en hoe het perfecte plaatje gemaakt kan worden.

Stadskanaal - Theater Geert Teis, wo 20 uur, 24,50 euro

Muzikale klassiekers zetten de toon voor Halloween

In de aanloop naar Halloween brengt het Noord Nederlands Orkest een avond vol bloedstollende klassiekers. Van het duistere Nacht op de Kale Berg , waarmee Moessorgski een satanisch ritueel op muziek zette, tot onheilspellende klanken uit Hitchcocks filmhit Psycho . De spanning wordt even doorbroken met Introduction et Allegro van Saint-Saëns. Deze tien minuten, eigenlijk een minivioolconcert, soleert Liza Ferschtman.

Ook komen Mosolovs IJzergieterij , die in 1926 voor de luisteraar al klonk als een angstdroom, en de Sarasate’s Carmen-Fantasie voorbij. Deze laatste werd geïnspireerd op de opera Carmen van Georges Bizet, over een vrijgevochten zigeunerin die tragisch aan haar eind komt.

Groningen - SPOT/De Oosterpoort, wo 20.15-22.15 uur, 29,95 euro

Een goudmijn van een leven, gevonden op een rommelmarkt

Journalist Pauline Broekema dook in het leven van een onbekende kunstenares, de Joodse Edith Auerbach (Keulen 1899 - Parijs 1994), en schreef hierover het boek Tekenares van Montparnasse . Ook maakte het museum in Oranjewoud bij Heerenveen een tentoonstelling over de veelzijdige kunstenares. Na afloop van de expositie gebeurde er iets bijzonders; het museum ontving een mail van een Franse kunsthistoricus.

Hij had in 1994 op een rommelmarkt van z’n laatste spaarcenten het persoonlijk archief van de kunstenares gekocht. Jarenlang probeerde hij belangstelling voor het materiaal te wekken. Broekema reisde af naar Frankrijk en ging het archief door. “Een goudmijn,” zegt ze. Broekema vertelt in haar lezing over de ontdekking, maar ook over de rol die archiefonderzoek speelde bij haar eerdere boeken. Opgeven kan via [email protected]

Leek - Museum Nienoord, wo 20-22 uur, 7,50 euro, donateurs Museum Nienoord gratis

De wereld rond in een pannenkoekencaravan

Journalisten Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman gooiden hun carrière over een andere boeg en kochten een pannenkoekencaravan. Ze doopten zichzelf tot foodtruckondernemer en trokken twee jaar lang langs diverse steden en door verschillende landen tot ze uiteindelijk weer terugkeerden naar de journalistiek, berooid en een illusie armer.

Inmiddels hebben de twee journalisten de ervaring emotioneel weten te verwerken en hebben ze hun verhaal omgetoverd naar een avondvullende voorstelling. De Pannenkoekencaravan is een theaterstuk geworden over vriendschap, ambitie en hoop. Het stuk is woensdag te zien in Schouwburg Ogterop.

Meppel - Schouwburg Ogterop, wo 20.15 uur, 23,50 euro, incl. drankje

Vertrouwde herfstkleuren en bijzondere paddenstoelen

De bladeren aan de bomen dragen weer de vertrouwde herfstkleuren, de dieren maken hun hol alvast op orde voor de wintervoorraad, het regent steeds harder en paddenstoelen schieten in allerlei soorten uit de grond. De natuur in de omgeving van het Buitencentrum Boomkroonpad is in de herfstperiode altijd bijzonder.

Tijdens de excursie Paddenstoelen bij het Boomkroonpad kunnen jong en oud meewandelen met een gids van Staatsbosbeheer en allerlei soorten paddenstoelen ontdekken. Deze paddenstoelen hebben de meest bijzondere vormen en namen. Een gids vertelt welke functie ze hebben in de cirkel van het leven. Geïnteresseerden kunnen zich via staatsbosbeheer.nl inschrijven.

Drouwen - Buitencentrum Boomkroonpad, wo 13.30-15 uur, 6 euro (kinderen van 4 t/m 12 jaar 3 euro)

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu