MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Yentl en de Boer. FOTO ANNE VAN ZANTWIJK & BAS BROUWER

Swing mee op de Catalaanse feestmuziek van La Pegatina, luister naar het verhaal over wijlen archeoloog John Smit of zing uit volle borst mee met de liedjes van Vuile Huichelaar.

High-energy mix van Catalaanse feestmuziek

De energieke jongens van La Pegatina hebben maar één missie: ze willen iedereen met hun Spaanse feestmuziek aan het dansen krijgen. La Pegatina heeft zijn thuisbasis in het bruisende Barcelona, waar ze ooit op straat begonnen. Inmiddels brengen ze de grootste zalen, tenten en velden in drie seconden in beweging.

La Pegatina speelt een high energy mix van rumba catalana met hier en daar een vleugje ska, punk en música mestiza. De band zingt hoofdzakelijk in eigen taal, het Catalaans, en de nummers zijn politiek geladen. Met het repertoire van hun nieuwe album Darle la vuelta presenteert La Pegatina een sprankelende nieuwe show boordevol power, energie en adrenaline. Fiesta therapy, amigo!

Groningen - SPOT/De Oosterpoort, wo 20 uur, 25.60 euro

Yentl en de Boer komen fikkie stoken in Groningen

Yentl en de Boer zijn er weer klaar voor. Na twee synchroon geboren baby’s keert het muzikale cabaretduo met De Kampvuursessies weer terug op het podium. Want na een jaar van schrijven, te uitgebreide lunches en lange avonden op de bank is het duo meer dan ooit toe aan optreden.

Met twee fantastische muzikanten, een heleboel instrumenten en een stapel hout komen ze morgen naar MartiniPlaza. De dames steken een fikkie aan en gaan muziek maken. Ze spelen hun mooiste en grappigste nummers en laten hun nieuwe liedjes voor het eerst horen.

Tussen de lockdowns door speelden Yentl en de Boer De Kampvuursessies al een paar keer, met lovende recensies én de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. Pers en publiek prijzen hun kraakheldere samenzang, sterke teksten en bizarre fantasie.

Groningen - MartiniPlaza, wo 20 uur, 29.50 euro

RODEN

De habitat van de scholekster bedreigd

Het gaat niet goed met de scholekster in Nederland; hun aantal neem dramatisch af. Het broeden aan de kust en op de kwelders is niet altijd veilig. Door de klimaatverandering zijn er vaker overstromingen, waardoor nesten wegspoelen, en daarnaast zijn ze een prooi voor roofdieren. In de agrarische gebieden is het voor de scholekster eveneens moeilijker geworden.

Het land wordt veel intensiever gebruikt, vaker gemaaid en ook daar liggen er roofdieren als vos, huiskat, bunzing, roofvogel en ooievaar op de loer. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat de scholekster zijn heil zoekt in steden en dorpen en daar gaat broeden. Op uitnodiging van IVN Roden-Norg vertelt Bert Dijkstra van Landschapsbeheer Drenthe en coördinator van de scholekster-telling in Drenthe vrijdag over deze trek naar het binnenland waarbij hij de veranderingen in leefwijze belicht als gevolg van de veranderde habitat.

Roden - Op de Helte, do 19.30 uur, 2 euro (IVN-leden gratis)

Het leven van archeoloog John Smit verteld

Het is inmiddels al weer 25 jaar geleden dat archeoloog John Smit, die werkzaam was bij het Veenkoloniaal Museum te Veendam, veel te jong overleed. Hij was de grote gangmaker achter de Werkgroep Prehistorie die diverse opgravingen in de Groninger Veenkoloniën uitvoerde.

Roelie Meijer, één van de leden van de archeologiewerkgroep Experimentele archeologie (onderdeel van de Werkgroep Prehistorie) blikt morgenavond in haar lezing Archeloog met hart en ziel terug op deze veelzijdige archeoloog die velen wist te boeien en de geschiedenis van de Veenkoloniën met duizenden jaren wist te verlengen. Het Mesolithicum kwam ineens tot leven

Veendam - Veenkoloniaal Museum, wo 20 uur, 5 euro

De koninginnen van het meezing-cabaret

Foute liedjes, smartlappen en de sappigste meezingers. Een accurate omschrijving van Vuile Huichelaar? Jazeker! Een ook hun programma Omdat ik zoveel van je hou en andere foutje liedjes! voldoet weer volkomen aan de verwachtingen. De koninginnen van het meezing-cabaret, Paulette Willemse en Saskia van Zutphen gaan in deze show volledig los.

Weg met hoestschaamte, coronakilo’s, huidhonger, anderhalve-meter-samenleving en hamsterschaamte. Weg met gesprekken over de heg, het raamgesprek, disselen, amateurvirologen, het Irma-effect, snotter- en snuitschaamte. De dames zoeken de ruimte om de braafheid en het keurslijf te laten varen. En wat is er dan fijner dan zingen?

Vuile Huichelaar richt zich in dit programma op de guilty pleasures, de heimelijke genoegens, oftewel: het foute lied. Ze verheugen zich op een kakafonie van zingende brave borsten, die hysterische, tranentrekkende, maar zalige liedjes met hun meezingen.

Roden - De Winsinghhof, do 20.15 uur, 24.50 euro


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu