MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Juan Pedro García Oliva. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Een primeur voor podium Vosbergen, een voorstelling zonder kokeleko, de ellende van de naderende dood, alles over de hemelbouwer en een overvloed aan triggers. Genoeg te doen in Groningen en Drenthe de komende dagen.

Een voorstelling zonder kokeleko

Bert Hadders en Herman Sandman. De één komt uit Drenthe, de ander uit Groningen. Samen staan ze in het theater. Het tweetal brengt Gezing & Geplaas, een programma over Drenten en Drenthe, over Groningers en Groningen.

Liedjes en verhaaltjes over de schoonheid van het land en over de bewoners, met hun eigenaardigheden. Voor de Groningers en Drenten een angstaanjagend feest der herkenning en voor de niet-Groninger en niet-Drent wordt ineens veel duidelijk. Beide opgegroeid in de Veenkoloniën, ieder aan een kant van de grens. Hadders in Tweede Exloërmond, Sandman in Stadskanaal. Ze zijn jeugdvrienden en koesteren een haat-liefde verhouding met het land van hun vaders, de Veenkoloniën.

Een wereld van leegte, windmolens en filterkoffie, van sociale woningbouw, scootmobiels en autocross, waar elke zandstorm het einde van de wereld aankondigt en het leven net de Duitse Lotto is: Ohne Gewähr. Hadders en Sandman balanceerden in de achterkamer van de beschaving op de rand van een alcoholverslaving. Ze overleefden dit en verwerkten hun ervaringen in een avondvullende show, recht uit het hart van Drenthe en Groningen. Zonder kokeleko. Vrijdag te zien in vanBeresteyn in Veendam en zaterdag ook te zien in De Winsinghhof in Roden.

Veendam - vanBeresteyn, vr 20.15 uur, 17,50 euro

Primeur voor podium Vosbergen

Podium Vosbergen in Eelde verwelkomt zaterdag een grote rijzende Spaanse pianoster: Juan Pedro García Oliva, kersverse winnaar van het internationale YPF pianoconcours, dat vorige maand in Amsterdam plaatsvond. Oliva won niet alleen de Grand Prix Youri Egorov, maar ook de publieksprijs, de kamermuziekprijs én de prijs voor de beste uitvoering van het verplichte concourswerk.

Oliva voert ondermeer de beroemde pianosonate Appassionata van Beethoven uit en muziek van Chopin. Oliva is pas 20 jaar maar kan al bogen op vele prijzen en internationale optredens. Momenteel studeert hij bij Frank van de Laar aan het Conservatorium van Amsterdam. Vosbergen heeft een echte primeur met de komst van Oliva, want het wordt een van zijn eerste optredens sinds het winnen van het YPF concours.

Eelde – Museum Vosbergen, za 20 uur, 20 euro


De ellende van de naderende dood

Het duo Rundfunk (Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde) beleefde met Wachstumsschmerzen een droomdebuut. Nu zijn de heren terug met de voorstelling Todesangstschrei.

Je hebt het nest nog niet verlaten of je haren worden dunner, je spieren strammer en je zicht zwakker. De allesbeklemmende angst voor de dood en het wachten daarop is onvermijdelijk begonnen. En het enige dat zeker is, is dat ie elke seconde dichterbij komt. Na Wachstumsschmerzen over de pijn van het opgroeien, storten de jongens van Rundfunk zich in Todesangstschrei op de nietsontziende ellende van de naderende dood. Morgen te zien in Kielzog Theater in Hoogezand.

Hoogezand - Kielzog Theater, do 20.15 uur, 23,50 euro

De Hemelbouwer Eise Eisinga

Historicus Arjen Dijkstra houdt morgen bij Boekhandel Boomker in Haren een lezing over het leven, werk en betekenis van Eise Eisinga, de maker van het Planetarium in Franeker. Arjen Dijkstra schreef een biografie van Eise Eisinga. Via tientallen, voorheen onbekende, bronnen weet hij een verrassend beeld te construeren van de Hemelbouwer. Dijkstra plaatst Eisinga in de context van grote economische, politieke en wetenschappelijke veranderingen.

De geschiedenis van Eisinga en het Planetarium zijn nauw verweven met het ontstaan van het moderne Nederland. Arjen Dijkstra (1979) is directeur van het Universiteitsmuseum in Groningen. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de wetenschap.

Haren - Boekhandel Boomker, do 20 uur, gratis

Wat is er nog écht speciaal?

Waarom moet tegenwoordig bij de foto staan of deze zónder filters is genomen? Waarom is al het nieuws ‘Breaking’? Waarom willen we continue getriggerd worden door van alles en nog wat? Er is een overvloed aan triggers en dit heeft juist een averechts effect. Alles maar de hele tijd bijzonder vinden, inclusief jezelf.

In zijn vijfde solovoorstelling Trigger vraagt Rayen Panday zich af: wat is er nog écht speciaal? Vrijdag te zien in De Tamboer in Hoogeveen .

Hoogeveen - De Tamboer, vr 19.30 uur, 19,50 euro

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu