MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

King Khan & The Shrines. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Kom kijken naar het anti-oorlogsverhaal van Kurt Vonnegut, bezoek de tuin van Jan, luister naar de Mattheus Passion, ervaar de muziek van King Khan & The Shrines of bezoek een optreden van The Bluebirds.


Het verleden, heden en de toekomst ineen

Theater Rotterdam brengt samen met regisseur Erik Whien het anti-oorlogsboek Slachthuis Vijf van Kurt Vonnegut op de planken. De Amerikaanse soldaat Billy Pilgrim overleeft aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ternauwernood het gruwelijke bombardement op Dresden en is sindsdien ‘losgeraakt in de tijd’. Hij kan in 1945 door een deur stappen en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo reist hij van zijn ervaringen in de oorlog naar zijn huwelijksjaren in Amerika en van zijn uiterst succesvolle tandartspraktijk naar de periode dat hij door aliens werd ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet.

Op dat moment leert Billy dat tijd geen lineair begrip is, maar dat verleden, heden en toekomst tegelijkertijd plaatsvinden en dat alles met elkaar verbonden is. Kurt Vonnegut, die zelf als krijgsgevangene het beruchte bombardement op Dresden overleefde, brak door met Slachthuis Vijf . Zijn beroemde roman wordt vaak omschreven als een anti-oorlogsboek, maar het epos is alles door elkaar: existentieel, hilarisch, spannend, sciencefiction en filosofisch. Slachthuis Vijf is donderdag te zien in Meppel.

Meppel - Schouwburg Ogterop, do 20.15 uur, 26 euro

Jan Wilde een Tuin, vijftien jaar lang

Jan Wilde een Tuin bestaat vijftien jaar, wat tot en met 26 juni gevierd wordt met een open tuin. In de afgelopen jaren is het een tuin geworden waarin een natuurlijk evenwicht centraal staat. Samen met Tuingoed Foltz in Meeden en Tuinfleur in Oostwold is er een Elfenbloemroute uitgestippeld, die te bezoeken is in de maanden april en mei.

Er zijn 15 kunstenaars uitgenodigd om in tuin en tuinhuis te exposeren: Bastiaan Meijer (insectenhuisjes), Mirjam Wieringa (glaskunst), Maarten Burggraaff (beelden in steen), Leo Gerritsen (vogelhuizen), Marian Stam Wilgen (vlechtwerk), Elizabeth Kodde (keramiek), Nanny ter Wiel (schilderijen), Oscar de Jong (beelden), Hilde van Heuveln (keramiek), Sophia de Vries (stalen objecten), Marjan van Schaik (glaskunst), Maaike Nijlunsing (schilderijen), Thea van der Hout (textiel),Sija Brouwer (glaskunst) en Judith Bender (foto’s).

Westerlee - Jan Wilde een Tuin, za en zo 10-17 uur, gratis

Uitvoering Mattheus Passion van Bach

Op woensdagavond en vrijdagavond 15 april wordt dit jaar weer een verkorte versie van de Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach uitgevoerd in de Clemenskerk van Havelte. Het klassieke stuk wordt uitgevoerd door een enthousiast projectkoor- en orkest onder leiding van Jannie Kroes. Het idee om de Mattheus Passion van Bach, in verkorte versie, uit te voeren komt van Kroes, die dirigent is van twee koren uit de omgeving.

Nadat was gebleken dat de kerkenraad van de Clemenskerk ook enthousiast was, werd een plan gemaakt en kwam de samenwerking op gang. Het koor, met dertig zangers en een orkest van twaalf musici, kijkt met veel spanning en enthousiasme uit naar de uitvoeringen van dit jaar.

Havelte - Sint-Clemenskerk (PKN Kerk), wo en vr 20 uur, gratis

The BlueBirds zingen over vrouwen en vriendschap

In 2017 begonnen The BlueBirds als trio vanuit een gezamenlijke liefde voor countrymuziek. Vanaf 2021 zijn Krystl en Rachèl Louise de vaste birds. Ze schreven hun tweede album Great Big World met verschillende vrouwelijke vocalisten en songwriters. In meerstemmige songs, geïnspireerd door indie- en folkmuziek, worden thema’s aangesneden als female power en vriendschap.

Naast nummers van dit in oktober te verschijnen album brengen Krystl en Rachèl Louise klassiekers van onder meer Dolly Parton, Dixie Chicks en Kacey Musgraves. Tijdens hun optreden worden ze bijgestaan door een derde zangeres als speciale gast. Het album Great Big World is catchy, meerstemmig, persoonlijk, aangekleed met mooie verhalen en gebracht met plezier en liefde.

Delfzijl - De Molenberg, do 20.15 uur, 23,50 euro

King Khan & The Shrines op het podium

In 1999 besloot King Khan de wereld te verrijken met zijn acht man sterke band The Shrines. Vanaf het eerste album Three Hairs & You’re Mine uit 2002, heeft de band zichzelf alsmaar opnieuw weten uit te vinden. Hun sound bevat elementen die variëren van garage rock, psychedelische soul tot Krautrock.

De frontman weet met behulp van The Shrines zijn bizarre verhalen en legendes als geen ander te verkondigen. King Khan & The Shrines speelden talloze festivals en concertzalen en werden daarnaast door Lou Reed en Laurie Anderson uitgenodigd om op te treden tijdens het Vivid Festival in 2010 in Sydney. Woensdag is het de beurt aan poppodium Vera.

Groningen - Vera, wo 21.30 uur, 15 euro

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.


Nieuws

menu