MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Meiden van Toen. FOTO ANNIQUE ROZENBERG

Bezoek een klassiek concert van twee grote musici, ontdek meer over de geschiedenis van Veenhuizen of ga naar het theater voor een avondje lachen of het meemaken van een duister sprookje.

Bach, de vader, twee zonen en de peetvader

Twee internationale musici hebben zich verdiept in de vele talentvolle componisten die de familie Bach heeft voortgebracht. Het resultaat is een muzikale dialoog tussen Wilhelm Friedemann Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, vader Johann Sebastian Bach en Georg Philipp Telemann - peetvader van Carl Philipp Emanuel Bach. Erik Bosgraaf en Kristian Bezuidenhout laten met blokfluit en klavecimbel het programma Bach, de vader, twee zonen en de peetvader horen in de Lutherse Kerk van Groningen. De uit Drachten afkomstige Bosgraaf is veelzijdig blokfluitist en laat zich ook internationaal horen met zijn optredens met onder andere het Dallas Symphony Orchestra en zijn samenwerking met componisten als Pierre Boulez. In 2011 ontving hij de Nederlandse Muziekprijs. Bezuidenhout, afkomstig uit Zuid-Afrika, is even goed thuis op klavecimbel en fortepiano als moderne piano. Hij begon zijn pianostudie in Australië, vervolgde zijn opleiding in New York en woont nu in Londen. Hij is een vaste gast bij internationale ensembles en ook als solist en artistiek leider heeft hij zijn reputatie gevestigd.

Tijdens het concert komen de stukken Württembergische Sonate für Cembalo in a-Moll, Wq. 49, Nr. 1 van Carl Philipp Emmanuel Bach, Sonata für Blockflöte und Basso Continuo in C-Dur, TWV 41: C5 van Georg Philip Telemann en Sonata für Flöte und Basso Continuo in E-Moll van Wilhelm Friedemann Bach voorbij. Tot slot wordt Sonata für Flöte und Basso Continuo in C-Dur, BWV 1033 van Johann Sebastian en Carl Philipp Emanuel Bach ten gehore gebracht.

Groningen - Lutherse Kerk, za 20 uur, 30 euro

Opgroeien als koloniekind in Veenhuizen

Hoe was het eigenlijk om op te groeien in het verboden gevangenisdorp in de jaren ‘60 en ‘70? Auteur Mariët Meester vertelt in een lezing over haar jeugd, in de Koepelkerk van Veenhuizen. Ze vertelt over de inspiratie voor haar nieuwe boek Koloniekind en over haar ontdekkingen tijdens het vooronderzoek. Hoe haar ouders van een studentenkamer in Den Haag terechtkwamen in een onderwijzerswoning in het doodstille Veenhuizen.

Aansluitend is er de gelegenheid om mee te lopen met een gids langs enkele hoogtepunten uit het boek. Veenhuizen is natuurlijk de ideale locatie om te luisteren naar Meesters verhaal; zij doet haar lezing echter de dag erna nog eens dunnetjes over bij boekhandel Van der Velde in Assen.

Veenhuizen - Koepelkerk, za 14 uur, 13,50 euro

Dansorkesten, pracht, praal en Jugendstil

Na het internationale succes van de vorige show Släpstick besloot de groep, die tot voor kort bekend stond als Wëreldbänd, onder die naam verder te gaan. Släpstick bestaat inmiddels 25 jaar en laat in de jubileumvoorstelling The Roaring Twenties de gloriedagen van het gezelschap herleven.

Dein mee op de buzzing beat van de dansorkesten, baad in de pracht en praal van de feestzaal in Jugendstil en zwelg in de decadentie van de upper class. Wat zou het als de tafelpoten een beetje wankel zijn? Wat nou, als het orgel op instorten staat en de kroonluchter aan een paar losse boutjes hangt? Alles is hélemaal onder controle.

Meppel - Schouwburg Ogterop, do 20.15 uur, 25 euro

De Meiden van Toen over de vrouwen van nu

De Meiden van Toen vertellen in hun voorstelling Leven nu ! over het leven van de jonge vrouw van nu. Mariska Pronk, Catherine Sorgdrager en Kim Perfors stellen grote levensvragen. Dertigers hebben verwachtingen, twijfels, teleurstellingen en huilbuien. Ze zijn zelfverzekerd, flirten er soms op los, komen dichter bij hun doelen en wandelen hoopvol de rest van hun leven tegemoet. Ze hebben dagen waarop ze zich hyper voelen en intens gelukkig.

Ze hebben vandaag, het leven in het nu. Dit allemaal onder toeziend oog van de huidige maatschappij en hun volgers op Instagram. Moedig en gewapend met een grote dosis humor, trotseren de vrouwen in hun voorstelling allerlei levensvragen.

Roden - Theater de Winsinghhof, do 20.15 uur, 19 euro

Een duister sprookje in de volkstuin

Volkstuin Complex is een komedie en een duister sprookje ineen. Tina de Bruin, Rian Gerritsen, Rop Verheijen, Ricky Koole en Daniel Cornelissen spelen de rollen; Jan en Keez Groenteman verzorgen de liedjes. In Volkstuin Complex blijkt de volkstuin niet een groene idylle maar een arena waar emoties worden omgewoeld, vriendschappen gesnoeid en liefdes in de knop gebroken. Nieuwkomer Miranda komt hier in alle rust een nieuw boek schrijven.

Ze wordt direct opgemerkt door de andere tuinders, die meer met elkaar uitwisselen dan zaden en stekjes. Met de verschijning van een geheimzinnige gevaarlijk knappe vent, baant het onkruid zich door alle tuinen als wilde klimop. De tuinders raken verstrikt in hilarische intriges. En dan is de chaos compleet.

Assen - Theater DNK, do en vr 20 uur, 35 euro


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu