MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Het Serafino String Trio. Foto: Maurice Lammerts van Bueren

Bezoek kwekers en tuinkunstenaars in Meeden, luister naar de vrouwen van strijktrio Serafino of doe mee met een workshop portretfotografie. Er is weer genoeg te doen in Groningen en Drenthe.

Noordelijke Kwekerijdagen in Meeden

Dit weekend zijn veertig internationale kwekers en tuinkunstenaars te vinden in Meeden tijdens de Noordelijke Kwekerijdagen. Bezoekers vinden er plantenstands, tuinartikelen, kunst en voordrachten, maar ook lezingen en culinaire bijdragen. Deelnemende kwekers nemen hun persoonlijke favorieten en nieuwe variëteiten mee naar Meeden, waar het evenement draait om nieuwe en onbekende planten. In totaal worden er meer dan 5000 verschillende plantensoorten getoond en verkocht.

Zondag om 14.00 uur houdt zangeres, presentator en plantenliefhebber Hanneke Kappen een interview met Fleur van Zonneveld en Eric Spruit. Hun kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum is in dertig jaar tijd uitgegroeid tot een hotspot.

Meeden - Tuingoed Foltz, za en zo 10-17 uur, 5 euro (leden 3,50 euro)

800 jaar muziek met Wishful Singing

Wishful Singing bestaat uit vijf klassiek geschoolde zangeressen met loepzuivere stemmen: Anne-Christine Wemekamp, Maria Goetze, Marleen van Os, Stella Brüggen en Marjolein Stots. Vol passie en expressie zingen zij diverse muziekstijlen, uiteenlopend van werken uit de renaissance en de barok tot volksmuziek en close harmony. Ook voeren zij hedendaags repertoire uit van componisten als Kate Moore, Joey Roukens en Steven Kamperman.

Wishful Singing wil met haar muziek stem en betekenis geven aan wat haar beweegt en inspireert. Het ensemble maakt daarbij gebruik van de unieke kracht van vocale muziek, waarin poëzie en compositie een bijzondere verbintenis aangaan. Het concert is zondagmiddag ook te beluisteren in de dorpskerk in Haren.

Peize - Kerk van Peize, za 20.15 uur, 25 euro (t/m 18 jaar 10 euro)

Streekproductenmarkt op borgterrein Ewsum

Op het borgterrein in Ewsum wordt zaterdag een streekproductenmarkt gehouden. De markt brengt streek- en biologische producten van producenten uit de regio onder de aandacht. Het doel hiervan is het publiek bewust te maken van verduurzaming en een podium te bieden aan regioactiviteiten. Naast streekproducten zijn er ook activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, zoals livemuziek.

Op de markt staan circa dertig kramen met regionale producten zoals kaas, vlees, groente, honing, kruiden, brood, jam, chutney, planten en meer. Tussen april en september vindt de markt elke vierde zaterdag van de maand plaats. Het thema van deze editie is het voorjaar en er wordt een nieuwe kas op het borgterrein geopend. Muziek is er van One to be three.

Middelstum - Borgterrein Ewsum, za 10-16 uur, gratis

Workshop portretfotografie

Ter gelegenheid van de start van de fototentoonstelling Groeten uit houden Melanie Banis en Meindert Dost een inloopworkshop portretfotografie. Na een korte inleiding over de begrippen perspectief en vervreemding gaan deelnemers portretfoto’s maken in en rondom De Fabriek. Banis en Dost geven tips om op creatieve wijze portretfoto’s te maken, waardoor foto’s worden gemaakt die op een niet-alledaagse wijze iets laten zien over de geportretteerde en de omgeving.

Foto’s worden gemaakt met een eigen fototoestel, telefoon of tablet, maar er zijn ook een aantal fototoestellen beschikbaar. De mooiste foto’s worden ter plekke geprint zodat er een kleine expositie Groeten vanuit het CBK wordt toegevoegd aan de tentoonstelling Groeten uit. Om verzekerd te zijn van een plek kan vooraf worden gereserveerd.

Emmen - CBK Emmen (De Fabriek), zo 14-16 uur, gratis

Serafino speelt Klein, Beethoven en Mozart

Het Serafino String Trio is een internationaal ensemble met vrouwen van over de hele wereld. Het strijktrio is in 2010 opgericht door drie gelijkgestemde musici: de Amerikaanse Emi Ohi Resnick op viool, de Nederlandse Simone van der Giessen op altviool en de Israëlische Timora Rosler op cello. De vrouwen laten zich inspireren door het spel tussen eenvoud en complexiteit van grootheden in de klassieke muziek.

Het eerste gedeelte van het concert wordt gevuld met werken van de Tsjechische componist Gideon Klein en Beethoven. Klein was een van de zogenaamde Theresienstadtcomponisten, kunstenaars die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in het Tsjechische kamp Terezin. Kleins strijktrio is het laatste werk dat de 26-jarige componist voltooide voor zijn deportatie. Na de pauze klinkt een van Mozarts kamermuzikale meesterwerken: het Divertimento in Es-groot KV 563. In tegenstelling tot de traditionele vorm zoals Beethoven strijktrio’s componeerde, maakte Mozart een bonte compositie van maar liefst zeven delen.

Eelde - Museum Vosbergen, za 20 uur, 20 euro

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu