MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Dool. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Ontdek het verhaal van een onbekende oorlogsheldin, luister naar de nieuwe liedjes van Racoon of bezoek een rockconcert van de band Dool.

Het onbetreden verhaal van een oorlogsheldin

Geertruida Wijsmuller, die leefde van 1896 en 1978, was een Nederlandse verzetsvrouw die voor en in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen en volwassenen in veiligheid bracht. Ze redde de levens van meer dan 10.000 Joodse kinderen. Ondanks dat is ze echter nauwelijks bekend. Daarom wordt het tijd om het verhaal van deze daadkrachtige vrouw te vertellen; haar heldhaftige werk grenst namelijk aan het ongelooflijke. De voorstelling Waarom Truus werd gemaakt door Margje Enna Wittermans.

Deze actrice, zangeres en theatermaakster sprak een documentaire over Wijsmuller in en raakte zo gefascineerd door haar levensverhaal. Was het de daadkracht van Truus die haar trof? Of misschien het besef dat alles mogelijk is als we ons niet laten leiden door angst? Of trof het Wittermans op een dieper niveau? Was het geheim dat ze al een tijd met zich meedraagt de reden dat ze zich zo verbonden voelt met Truus Wijsmuller? In haar muziektheatervoorstelling gaat ze op zoek naar deze verbondenheid en geeft ze gestalte aan een vrouw die zich door niemand liet stoppen in haar werk om anderen te redden.

Roden - Theater de Winsinghhof, do 20.15 uur, 20 euro

Het leven dat ondanks alles doorgaat

Op Koningsdag wordt er bij Vrijzinnig Centrum De Stroming in Beilen een concert gegeven over het leven, de dood, afscheid en sterven. Centraal staat het leven dat ondanks alles toch doorgaat.

In een troostend programma, dat wordt opgevoerd onder de noemer Remember Me 2Aa, laten Hanna Landa en Marja Leclercq op harp en fluit muziek horen van componisten als Wolfgang Amadeus Mozart, Gabriel Fauré en Maurice Ravel. Helene Westerik vertelt tijdens het concert een verhaal. Toegang voor het concert is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt altijd op prijs gesteld.

Beilen - Vrijzinnig Centrum De Stroming, wo 19.30 uur, gratis

De nieuwste liedjes van Zeeuwse band Racoon

De Zeeuwse band Racoon komt donderdag en vrijdag naar stad Groningen. De band is recht voor z’n raap maar stelt zich in de muziek ook kwetsbaar op. Met het nieuwe album Spijt is iets voor later op zak, waar de band onlangs nog een Edison Award voor won, combineren ze Engelstalige klassiekers als Liverpool Rain , No Mercy , Love You More en Oceaan met hun nieuwere Nederlandstalige liedjes.

Hits van het nieuwste album, zoals Het Is Al Laat Toch , De Echte Vent en Hee Joh Jip , komen sowieso voorbij. De band bestaat uit zanger Bart van der Weide, gitarist Dennis Huige, basgitarist Maarten van Damme en drummer Paul Bukkens.

Groningen - MartiniPlaza, do en vr 20 uur, 41 euro

Door het oog van het ego

In elk mens zit een begeleider, maar ook een solist. Zanger Klaas Spekken, die in Groningen bekend staat om zijn tuinconcerten, laat samen met pianist Vincent Grit en gast-gitarist Joost van der Beek het programma Door het oog van het ego horen in Stadskanaal.

Door hun favoriete liedjes te zingen en te spelen laten ze horen waar welk ego zit. Dit doet het trio met liedjes van een uiteenlopend aantal artiesten. Van Ede Staal tot Boudewijn de Groot en van Michael Jackson tot Barbra Streisand.

Stadskanaal - Theater Geert Teis, do 20 uur, 18,50 euro

Donkere rockmuziek van de band Dool

De band Dool ontstond in 2015 in Rotterdam en gooit sindsdien hoge ogen op de internationale podia en in de media met donkere, sfeervolle rockmuziek. Blikvanger van Dool is Raven van Dorst (zang en gitaar), voorheen ook wel bekend als Elle Bandita. Andere gezichten in de line-up van Dool zijn onder meer de voormalig drummer van The Devil’s Blood heet en de Friese bassist JB van der Wal.

In 2017 verraste de band de muziekscene met het alom geprezen debuutalbum Here Now, There Then . Het tweede album Summerland , verschenen in april 2020, gaat over de hemelse geneugten die het hiernamaals te bieden heeft.

Groningen - Vera, do 21 uur, 16 euro


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.


Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu