MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Trijntje Oosterhuis. FOTO METTINA JAGER

Laat je weer meeslepen door het verhaal van de klassieker Festen, bezoek Forma Aktua voor een exposities vol jonge talenten of kom luisteren naar de boodschap vol liefde van Trijntje Oosterhuis.

Familiedrama Festen als een mokerslag

De Deense filmklassieker Festen , die uit kwam in 1998, trof vele kijkers als een mokerslag. De iconische en tegelijkertijd uiterst pijnlijke film van Thomas Vinterberg werd vervolgens door het theatergezelschap De Ploeg naar het theater gebracht. En nu is er dan een nieuwe bewerking met een zwarte, komische inslag dankzij Peter Heerschop. Humor en drama zijn met elkaar verbonden in de voorstelling, waarbij de cast groot is.

Zo speelt Heerschop zelf mee; maar ook Viggo Waas, Bas Hoeflaak, Genio de Groot, André Dongelmans, Stephanie Louwrier, Vincent Croiset, Maartje van de Wetering en Han Römer als de pater familias. Het verhaal gaat in het kort, voor wie het niet weet, over familieleden die gezellig bijeen komen om de verjaardag van vader te vieren. Wanneer de verloren zoon ineens opduikt houdt hij een speech die de feestelijke avond weet te veranderen in een emotioneel slagveld. En dat allemaal met twee zwaar beladen envelopjes. Donderdag is de voorstelling te zien in Assen, op zaterdag in Groningen.

Assen - Theater DNK, do 20 uur, 35 euro

De Hannibal Competitie bij Forma Aktua

Met de Hannibal Competitie wordt vanaf vandaag de oprichter van Galerie Forma Aktua, Henri de Wolf, geëerd. De competitie is bedoeld voor jonge kunstenaars onder de dertig jaar. Na de eerste ronde in 2021 wordt nu de slotronde gehouden van de vier exposanten. Deze kunstenaars presenteren het werk dat ze de laatste maanden in hun zoektocht gemaakt hebben.

Naast de vakjury die de keuze maakt voor de winnaar van de Hannibal Bokaal en prijs, kiest het publiek de winnaar van de Publieksprijs. Deze keuze is alleen te maken tijdens een bezoek aan de expositie. De Hannibal Competitie is tot en met 29 mei te bezoeken.

Groningen - Forma Aktua, wo t/m zo 13-17 uur, gratis

De geboorte van rapper The Dean

Daan Boom wist jarenlang zijn innerlijke drift om rapper te worden te onderdrukken. Nu de sterren eindelijk goed staan gooit hij het roer om. Zo is the Dean geboren. In zijn eerste maanden als rapper gooide The Dean er tal van tracks met videoclips uit.

Zijn rap-carrière is sinds de start te volgen in de gelijknamige hitserie op YouTube, en dit draagt flink bij aan het succes van al zijn nummers. Hij bracht singles uit met onder anderen Bizzey, Donnie, Lange Viezerik en René Froger. Tijdens zijn tour, die hem ook naar Groningen brengt, verzorgen De Makelaar en Bobby Bueno het voorprogramma.

Groningen - Simplon, do 20 uur, 14 euro

Trijntje brengt liefde naar het podium

Trijntje Oosterhuis komt naar Hoogeveen om het programma What the world needs now is love, sweet love naar het podium te brengen. In 2006 bracht Trijntje Oosterhuis haar eerste album uit in samenwerking met de 93-jarige grootmeester Burt Bacharach. Met liedjes als The Look Of Love , I Say A Little Prayer , That’s What Friends Are For , Raindrops Keep Fallin’ en (They Long To Be) Close To You is hij een van de grootste componisten van zijn generatie.

Hij schreef composities en melodieën voor onder andere Dionne Warwick, Dusty Springfield, Aretha Franklin, Tom Jones en Elvis Costello. Trijntje komt samen met een band van de beste Nederlandse musici naar Hoogeveen om het tijdloze songbook van Burt Bacharach ten gehore te brengen.

Hoogeveen - De Tamboer, do 20 uur, 29,50 euro

Hollandse jazz en een hart onder de riem

In Coba Bevrijdt! brengt de Haagse zangeres Coba haar publiek alvast in de stemming met liedjes over de mobilisatie, de oorlogsjaren, de bevrijding en de wederopbouw. Haar programma zit vol liedjes uit roerige tijden die wat lucht brachten in alle onzekerheden en verdriet en die zorgden voor de nodige afleiding, plezier en optimisme.

Coba staat samen met gitarist Rik Fennis, drummer Rob Sprinkhuizen en contrabassist Evert Willemstijn op het podium. Het publiek kan Hollandse jazz vol nostalgie en een uitstapje naar Marlène Dietrich verwachten.

Veendam - Cultuur- en Congrescentrum vanBeresteyn, vr 20.15 uur, 18,50 euro


Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu