MEER Uitjes in Groningen en Drenthe: vijf tips

Toneelvoorstelling 'Gif' met Carine Crutzen en Stefan de Walle. Foto: Annemieke van der Togt

Bekijk schilderijen die worden verlicht met blacklight, bezoek een bitterzoete ode aan verlies of luister naar een ketting van oorlog, verdriet, bevrijding en vrijheid: er is weer genoeg te doen in Groningen en Drenthe.

Avondopening ‘Behind the scenes’

Kunstenaars Martijn Schuppers en Jan Maarten Voskuil stellen de ‘blauwe lamp’ centraal in de tentoonstelling Behind the scenes. Door het gebruik van het blacklight werpen de kunstenaars letterlijk een ander licht op de schilderkunst. De doorgaans statische presentatie van schilderijen wordt door het licht doorbroken. Het blacklight heeft op elk moment van de dag een ander effect. Wanneer het donker wordt, onthult dit licht verborgen composities en onderliggende lagen.

Aanstaande dinsdag houdt CAMPIS een avondopening. Vanaf 20.30 uur kunnen bezoekers binnenlopen om te komen kijken hoe de werken veranderen met zonsondergang. De locatie is open tot 22.00 uur en toegang is gratis. De tentoonstelling is daarnaast tot en met 6 juni te zien van woensdag tot en met zondag tussen 12.00 en 17.00 uur.

Assen - CAMPIS Podium voor hedendaagse kunst, di 20.30-22 uur, gratis

Vrijheid: niet vanzelf, wel van levensbelang

Zeerijpse dorpsgenoten Bert Kremer, André van den Bor, Reina Zijlstra en Willem Jan Stuut rijgen in vijf kwartier liedteksten, gedichten en citaten uit speeches van wereldleiders aan elkaar. Het resultaat is Ik ben de ander, een ketting van oorlog, verdriet, bevrijding en vrijheid. Zelfgeschreven liedjes worden afgewisseld met gedichten en voordrachten, waarvoor onder meer wordt geput uit speeches van Churchill en Mandela, maar ook uit werk van Frank Boeijen, Rainer Maria Rilke en Henriette Roland Holst.

Na afloop van de voorstelling wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd die volledig ten goede komt aan het Rode Kruis. Reserveren kan via bijjacobus@gmail.com . De voorstelling is zondag om 15.00 uur ook te zien in de Mariakerk in Oosterwijtwerd en woensdag om 20.15 uur in de Jacobuskerk in Zeerijp.

Loppersum - Petrus en Pauluskerk, vr 19.30 uur, gratis (vrijwillige bijdrage)

Moeilijke vragen in een sneeuwwitte wereld

De documentaire Maartje & Kine buigen niet werd vorig jaar mei uitgezonden op NPO3 en ging over het schrijfproces van Speelbeesten II. In deze documentaire zag de kijker het proces dat plaatsvond om te komen tot de voorstelling die nu is te zien. Met Speelbeesten II maakt het cabaretduo van de coronanood een deugd. In de winter stapten ze in hun busje en reden ze naar het thuisland van Kine: Noorwegen.

Geïnspireerd door een sneeuwwitte wereld waar corona niet leek te bestaan, schreven ze over onderwerpen die ze tot dan toe niet aandurfden. Zo heeft het duo het over die ontbrekende kinderwens, ontspoorde liefdes en de eerste tekenen van dementie bij een van de ouders. De voorstelling toont een nieuwe kant van de twee: persoonlijker, gedurfder en veelzijdiger, maar nog steeds muzikaal, humoristisch en verfrissend.

Hoogeveen - De Tamboer, vr 19.30 uur, 15 euro

Bitterzoete ode aan verlies

Gif van toneelschrijver Lot Vekemans is de afgelopen tien jaar bezig aan een zegetocht langs de internationale theaters en is altijd wel ergens ter wereld te zien geweest. De cijfers: het stuk is vertaald in 15 talen, werd 74 keer geproduceerd in 21 landen en is daarmee het grootste Nederlandse toneelsucces van de lopende eeuw. Nu gaat deze bitterzoete ode aan verlies op tournee langs de grote zalen in Nederland, in een opvoering met acteurs Carine Crutzen en Stefan de Walle.

Een man en een vrouw proberen na het overlijden van hun toen 11-jarige kind te leven met wat er niet is en wel had moeten zijn. Hij heeft een nieuw leven opgebouwd, zij kan de gedachte daaraan niet verdragen. Na tien jaar ontmoeten zij elkaar weer. De aanleiding is een brief met het bericht dat er een herbegrafenis van hun kind komt vanwege gif in de bodem. Het gif zit niet zozeer in de grond, als wel in hun beider hart. Tijdens de paar uur die ze samen doorbrengen blijkt hoe ernstig het grote verlies hun levens heeft vergiftigd. Steeds dieper raken de twee verstrikt in een web van wederzijds onbegrip. In een intense dialoog gaan ze op een bitterzoete zoektocht naar innerlijke rust.

Groningen - SPOT/Stadsschouwburg, vr 20.15 uur, 27 euro

Vaar mee op de golven van Ancora

Nederland is een waterland bij uitstek en kent een rijke historie als het gaat over scheepvaart. Nestor Jan Keizer van het voormalige BZN en mentor Edwin van Hoevelaak zagen snel in dat Ancora de groep is die hier naadloos op aansluit en hielp de band in het zadel.

Ancora – bestaande uit zangers Harm Wolters, Patrick van Bree en Patrick Jongschaap – maakte vier studio-albums met elk een dvd, ontving twee gouden platen en een Buma Award voor de beste videoclip. Ze traden meermaals op met de Kelly Family en wonnen twee Koos Alberts Awards voor beste live-act. Vaar mee op de golven van Ancora: een muziekprogramma waarbij de drie zangers met een liveband van acht personen in het theater staan. Een muzikale mix van shanty, Irish pop en uptempo songs.

Emmen - ATLAS Theater, vr 20 uur, 25 euro

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu