Hoe wordt de Donald Duck gemaakt en historische schepen bekijken: Uitjes in Groningen en Drenthe

Donald Duck. FOTO SHUTTERSTOCK

Rapalje organiseert het Zomerfolk festival in Groningen, in Meppel liggen de grachten vol met historische schepen, Latijns Amerikaanse nichos maken kan in Vries en Storyworld laat zien hoe de Donald Duck gemaakt wordt. Vijf tips om je de komende dagen te vermaken in Groningen en Drenthe.

Latijns Amerikaanse nichos maken

In Latijns Amerika worden nichos, oftewel muurkastjes gevuld met afbeeldingen, symbolen en voorwerpen die belangrijk zijn voor de maker. Soms als herinneringsbox, in memori, een religieus thema of als kunstobject. Geïnspireerd door de kleurrijke wereld van Frida Kahlo zie je de nichos steeds vaker als sfeermaker in huis.

Anneke Zuidberg en Yvonne Westerhof van Plaats de Wereld geven morgen in Vries een workshop waarbij je kennis maakt met de achtergrond en betekenis van nichos in Latijns Amerika en beschilder, versier en vul je een eigen nicho. Opgave via plaatsdewereld.nl.

Vries - Plaats De Wereld, do 19 uur, 30 euro

Historische schepen in de grachten

Komend weekend vindt in Meppel eindelijk weer het Grachtenfestival plaats. De binnenstad wordt gevuld met een keur aan historische schepen. Publiekstrekkers als de historische vloot, de braderie, het balgenfestival, het piraten-shantykorenfestival staan dit jaar ook weer op het programma. Ook is de Koninklijke Marine weer aanwezig. Het hele programma is te vinden op grachtenfestivalmeppel.nl.

Meppel - Grachten, vr t/m zo, gratis


Hoe wordt Donald Duck gemaakt?

Donald Duck, wie is er niet groot mee geworden? De immens populaire, straatarme en opvliegende eend in matrozenpak, kreeg precies 70 jaar geleden zijn eigen weekblad in Nederland. Reden genoeg voor strip-, animatie- en gamemuseum Storyworld in het Forum om hem in de spotlights te zetten.

Centraal in deze tijdelijke expositie staat het productieproces van Donald Duck-strips. Die beginnen met een scenario dat de lezer normaal gesproken niet te zien krijgt. Maar nu wel. Je ontdekt hoe doorgewinterde schrijvers als Frank Jonker en Jan Kruse Donald Duck-verhalen schrijven. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor het tekenwerk en het inkleuren van de strips. In de Spotlightzaal van Storyworld zijn originele strips en illustraties te bewonderen, waarbij verschillende fasen uit het tekenproces te zien zijn.

Elke tekenaar begint met het maken van schetsen om te onderzoeken hoe die tekeningen het beste effect op de kijker hebben. Storyworld toont onder andere werk van tekenaars die op dit moment meewerken aan het weekblad Donald Duck, onder wie: Michel Nadorp, Maarten Gerritsen, Jan-Roman Pikula, Henrieke Goorhuis en Tim Artz. De expositie is te zien tot en met 30 oktober.

Groningen - Storyworld, t/m 30 oktober, di t/m zo 10-18 uur

Maartje Ilse Jansen en Maartje Bezemer

Tot en met zondag is in het Stedelijk Museum Meppel het werk te zien van Maartje Ilse Jansen en Maartje Bezemer. Beide jonge kunstenaars wonen en werken in de regio en zijn in 2021, midden in de woedende pandemie, afgestudeerd aan kunstopleidingen. Bezemer aan de Klassieke Academie in Groningen en Jansen aan Artez in Zwolle. Deze opleidingen worden in de kunstwereld als bijna tegengesteld gezien, wat artistiek uitgangspunt betreft.

De kunstwerken die in Meppel te zien zijn, vertonen formeel echter overeenkomsten. Maar is dat wel zo? De bezoeker wordt voorzien van informatie en achtergronden om hiervan onderzoeker te worden. Maar genieten van al het moois kan ook gewoon.

Meppel - Stedelijk Museum Meppel, t/m zo, vr t/m zo 13-17 uur, 5 euro (12 t/m 18 jaar 2,50 euro)

Geniet van de zomer met Rapalje | advertentie

Dit weekend wordt in het Stadspark van Groningen door band Rapalje het festival Zomerfolk georganiseerd. Middenin de natuur kunnen bezoekers optredens bezoeken van artiesten uit binnen- en buitenland.

Er is een kinderdorp met volop entertainment en in de avond wordt er een kampvuur gemaakt. Naast alle activiteiten en muziek is er ook een markt te bezoeken. Het gehele programma is te vinden op zomerfolk.nl.

Groningen - Stadspark, za 12 en zo 13 uur, 20 euro

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu