Bob Dylan, Roon Staal en slavernij: Uitjes in Groningen en Drenthe

Bob Dylan. FOTO SHUTTERSTOCK

Hoor alle verhalen over Bob Dylan, geniet van de muziek van Roon Staal, struin over de Zeldzaam Mooi Markt, woon een lezing over slavernij in de Veenkoloniën bij of bezoek een expositie over de invloed van water op het landschap. Diverse uitjes de komende dagen in Groningen en Drenthe.

Sporen van slavernij in de Veenkoloniën

In het Streekhistorisch Centrum van Stadskanaal wordt woensdag weer een lezing gegeven. Historicus Lieuwe Jongsma vertelt over de sporen van de slavernij die ook in de Veenkoloniën nog te vinden zijn. De lezing sluit aan bij de manifestatie Bitterzoet Erfgoed . Op tal van plekken in de provincie Groningen worden exposities en andere activiteiten gehouden die stil staan bij het feit dat 160 jaar geleden de slavernij formeel werd afgeschaft.

Het vervoer van de tot slaaf gemaakten gebeurde voornamelijk door de WIC (West-Indische Compagnie). Eén van hun hoofdkantoren stond in Groningen. Nederlanders, ook in Groningen, verdienden veel geld met het vervoeren en verhandelen van goederen en tot slaaf gemaakten. Ook in de Veenkoloniën woonden mensen die hun fortuin verdienden aan deze handel. Lieuwe Jongsma is historicus en werkt als junior conservator bij het Groninger Museum. Hij stelde voor het Groninger Museum de tentoonstelling Zwart in Groningen samen. In deze lezing gaat hij specifiek in op wat er in Oost-Groningen nog aan slavernijverleden is terug te vinden. Reserveren is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt. Dit kan via de website van het Streekhistorisch Centrum.

Stadskanaal - Streekhistorisch Centrum, wo 15-16.30 uur, 5 euro (12 t/m 18 jaar 2 euro)

Waterwerken en Verbinding

Elise ‘d Hont en Koosje Zomer exposeren tot en met 31 augustus in Kunsthuis De Woage in Hollandscheveld. De expositie Waterwerken is een serie schilderijen en enkele sculpturen over de invloed van water op het landschap en de waterwegen. Elise en Koosje kennen elkaar van de opleiding aan de Klassieke Academie in Groningen.

Elise volgde de opleiding tot beeldhouwer en Koosje volgde de schildersopeiding. In 2020 werkten ‘d Hont en Zomer op uitnodiging van de Haagse Kunstkring in Den Haag samen aan het project De Verbinding. Het doel hiervan was dat kunstenaars zouden samenwerken en elkaar wederzijds beinvloeden. Na de tentoonstelling in Den Haag is het resultaat hiervan nu te zien in Kunsthuis De Woage.

Hollandscheveld - Kunsthuis De Woage, t/m 31 augustus, wo 13-17 uur, gratis

Bekende en onbekende verhalen over Bob Dylan

Bob Dylan is de meest controversiële en meest optredende hoogbejaarde artiest ter wereld. Bijna 65 jaar maakt hij dagelijks muziek. Omdat hij karig is in het geven van interviews en ook heel veel tegenstrijdigheden vertelt over zijn leven en zijn muzikale capriolen is er rond zijn persoon een skala aan roddels, fake-news en indianenverhalen ontstaan.

Woensdag kun je daar lekker aan mee doen. Hans Loeve neemt je in Boekhandel Riemer Barth in Meppel mee in de Dylan wereld. Je duikt samen in zijn teksten, Loeve laat je het duurste boek over Bob Dylan zien. Je kunt een Bob Dylan whisky drinken en Loeve laat je niet voor de hand liggende Bob Dylan vertalingen en covers horen. Inloop vanaf 19.30 uur, vooraf aanmelden via de website van de boekhandel.

Meppel - Boekhandel Riemer Barth, wo 19.45 uur, 8 euro

Roon Staal met zijn tour in Klazienaveen

Na de succesvolle Lente Tour trekt de 42-jarige zanger, componist, pianist en acteur Roon Staal weer door ons land met zijn Zomer Tour . In totaal 14 concerten in 10 provincies. De tour is begin juni gestart in Idsegahuizum en eindigt op 1 juli. Staal zingt met bevlogenheid en overtuigingskracht bekende covers en eigen werken. Hij begeleidt zichzelf achter de piano.

Het nummer Help Me Through The Night van oom Ede coverde hij in 2000 met zijn broer Roelf, een lied dat de basis legde voor Staal’s verdere muzikale carrière. Tijdens deze Zomer Tour hoor je bekende covers zoals The Boxer en The Sound Of Silence van Simon&Garfunkel, Help Me Through The Night van oom Ede, I Have A Dream van Abba, Anthem of Europe van Ludwig van Beethoven, Imagine van John Lennon en eigen werken zoals Promise , The Garden Of Light en By Her Side . Alle informatie over de Zomer Tour is te vinden op roonstaal.com.

Klazienaveen-Noord - Veenkerk, do 20 uur, 20 euro (t/m 17 jaar 12,50 euro)

Bellenblaas, muziek en ander creatief moois | advertentie

Op de Vismarkt in Groningen vindt zondag de Zeldzaam Mooi Markt plaats. Deze markt met allerlei unieke, originele en handgemaakte producten is een speelplaats voor lokale en regionale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers.

Bezoekers vinden er items als illustraties, kunst, sieraden, (woon)accessoires, tassen, ambachtelijk gemaakte lekkernijen, kleding en creatief hergebruikte artikelen. De Akoestische Sfeermakers zorgen voor de muzikale omlijsting. Ook is bellenblaas kunstenaar Frans van de Kamp van de partij; hij laat mega zeepbellen demonstraties zien aan jong en oud.

Groningen - Vismarkt, zo 11-17 uur, gratis

Meer uitjes vind je op dvhn.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu