Maak uit citaten een kaart van Groningen

Leesbaar Amsterdam

Een plattegrond van de provincie Groningen geheel opgebouwd uit citaten. In navolging van zo'n stadskaart van Amsterdam komt er nu een van en voor de provincie Groningen.

De vier makers van Leesbaar Amsterdam gaan aan de slag voor Leesbaar Groningen. Ze roepen de hulp in van lezers van Dagblad van het Noorden.

Maker Louis Stiller: ,,Ik weet zeker dat er heel veel over Groningen en van Groningers te vinden is. Er zijn ongetwijfeld veel Groningers die iets uit hun eigen omgeving weten. Die zullen ons nog verrassen. Misschien via internet wel mensen van over de hele wereld.’’

Iedereen kan een bijdrage leveren aan het tot stand komen van de citatenkaart van Groningen. Kent u een passage uit de muziek of literatuur die gaat over een plek in de provincie Groningen, stuur deze dan in via www.dvhn.nl/leesbaargroningen .

Verzamelde citaten

De verzameling, die in de loop van de zomer moet worden afgerond, resulteert begin volgend jaar in een bijzondere kaart van de provincie. De plattegrond wordt geheel uit de verzamelde citaten opgetrokken. De citaten krijgen tezamen een dusdanige vormgeving, dat steden, dorpen, kanalen, rivieren, het platteland, het Wad, de verbindingswegen en het spoor voor de bezitter van de kaart eenvoudig zijn te herkennen. Dat het om Groningen gaat zie je in één oogopslag. Zoals elke kaart kent ook deze aan de achterzijde een register met coördinaten, dat duidelijk maakt van wie een citaat op de betreffende locatie afkomstig is.

De uitwerking van het project, getiteld Leesbaar Groningen, ligt in handen van een kwartet dat vorig jaar eenzelfde soort plattegrond heeft gemaakt van Amsterdam. Deze stadsplattegrond (Leesbaar Amsterdam) is in eigen beheer uitgegeven, in een oplage van drieduizend stuks, en verscheen in diverse formaten, zelfs als behang.

Leesbaar Amsterdam

Aanstichters van dit arbeidsintensieve project - voor Amsterdam verzamelden ze alle citaten zelf - waren de Neerlandici/schrijvers Louis Stiller en Erik Nieuwenhuis, beiden ooit winnaars van het Hendrik de Vries-stipendium in Groningen. Stiller won onlangs de Groningse persprijs met zijn reportage Hoe Warffum werd wakkergeschud , over de gevolgen van de aardbevingen in zijn woonplaats. Hij is geboren in Groningen, Nieuwenhuis studeerde er maar woont inmiddels in Apeldoorn.

In de loop van Leesbaar Amsterdam raakte Amsterdammer Bob Polak, policoloog en literatuurgek, als eindredacteur betrokken bij de productie. Vervolgens kneedde ‘grafisch componist’ Yolanda Huntelaar alle citaten samen tot die ene stadsplattegrond. Polak is inmiddels een flink eind op weg met een soortegelijk project voor Bergen in Noord-Holland.

Boekhandels

Naast de krant werken ook boekhandels actief mee. Bij Van de Velde op het AKerkhof in de stad komt vanaf 1 juni Leesbaar Groningen in het echt te hangen: een grote, vooralsnog lege, kaart waarop bezoekers via een folder met formulier hun favoriete citaten kunnen prikken. Zo zal deze kaart zich in de loop der tijd vullen met citaten - inclusief de in Dagblad van het Noorden gepubliceerde citaten.

Ook bij andere boekhandels in de stad en provincie komen folders met formulieren te liggen, waarop de voorschriften en aanwijzingen rond de citaten van Leesbaar Groningen staan, inclusief een invulformulier met postadres, als de indiener niet over internet beschikt. Ditzelfde geldt ook voor bibliotheken en culturele instellingen in de stad en in de provincie.

Drenthe

De citaten die de lezers naar de krant sturen, vormen de basis voor een in zomermaanden regelmatig verschijnenende rubriek, waarin telkens sommige bijdragen worden uit- en toegelicht. Volgend jaar, zo luidt de opzet, volgt eenzelfde project voor de provincie Drenthe. Alvast handig om te weten.

Voor meer informatie over de stadsplattegrond van Amsterdam zie: www.leesbaaramsterdam.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu