Maffe maar rake benefiet voor theaterschool Loods13 in Emmen met Rosa da Silva, Bert Visscher en veilingmeester Arno van der Heyden

Veilingmeester Arno van der Heyden was de veiling begonnen met een fles witte wijn en startte met 1 euro als inzet. Foto: Jan Anninga

Een bonte avond met Rosa da Silva, Bert Visscher en veilingmeester Arno van der Heyden heeft theaterschool Loods13 in Emmen een mooi extraatje bezorgd.

Voorbereidingen, daar was weinig tijd voor. Leve het improvisatievermogen. Dan heb je aan Bert Visscher en Arno van der Heyden goeie klanten. Sterker nog, Van der Heyden dreigde soms zelfs zijn eigen beste klant te worden. Als veilingmeester op de benefietavond voor Loods13 in Emmen deed hijzelf zo nu en dan een gewaagd bod op een ‘kavel’ dat hij even ervoor had aangeboden.

Uiteindelijk werd hij telkens gered door gulle bieders in de zaal. Samen bracht het publiek een leuk extraatje samen voor de theaterschool. Die staat niet op de rand van omvallen, benadrukte Van der Heyden nog maar eens in zijn inleiding. Deze avond moest zorgen voor uitbreiding van de faciliteiten. Dan gaat het vooral om apparatuur. ,,Het sleutelwoord dat ik hier heb geleerd is ‘loop station’. Geen idee wat het is, maar goed.” (Apparatuur die geluidopnamen over elkaar kan leggen).

Bert Visscher om de stemming op te poken

Er zaten 220 mensen in het Atlas Theater, dat zelf in de buidel had getast om de avond technisch mogelijk te maken. De tickets kostten 35 euro, dus tel alvast maar uit. Daar kreeg het publiek als rode draad delen van de prijswinnende voorstelling Daar moet je heen van Rosa da Silva voor, met musicus Remko Wind. De vleesgeworden combi van Klazienaveen en Portugal wond het publiek moeiteloos om haar vinger. Tussendoor kwam Bert Visscher in een fraai paars kostuum enkele malen op om de stemming in de zaal nog wat verder op te poken.

Naast liedjes begeleid door Reinout Douma ging vooral de act er goed in waarbij hij voorlas uit zijn boek Dat wordt nooit wat , met hilarische ervaringen uit zijn begintijd in vooral kleinere theaters, in dit geval te Westerbork en Zevenaar. Isa Zwart, oud-leerling van Loods13, zong een lied en fungeerde tevens als ‘veilingobject’. Veilingmeester Van der Heyden slaagde er in haar belangeloze optreden in het theater van Loods13 te verdubbelen tot twee optredens, die elk 800 euro opbrachten.

Gesigneerde bitterballen

Hij was de veiling begonnen met een fles witte wijn en startte met 1 euro als inzet. ,,Dat is ie ook zo ongeveer waard.” Eerst kwam de fles op 15 euro (,,daar heb je in de winkel een hele doos voor’’) maar uiteindelijk scoorde wit samen met rood 150 euro. Ook gingen er niet één maar twee rondleidingen langs de oldtimers en opgezette beesten van Garage Misker in Emmen de zaal uit voor 300 euro. Een rondleiding in de Meerdijk van FC Emmen werd ter plekke door burgemeester Erik van Oosterhout in de zaal uitgebreid tot een wedstrijd in de skybox van B en W. ,,Met worst en kaas”, deed de burgemeester er nog bij. ,,En van mij een portie gesigneerde bitterballen”, riep Visscher vanuit de coulissen. Dat leverde 750 euro op.

Er was nog meer en later op de avond zou het geld nog worden geteld. Maar een feestje was het.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu