De makers van de tv-serie Hollands Hoop hadden wiet nodig voor de opnames. Heel veel wiet

Een deel van de cast van de televisieserie 'Hollands Hoop'.

De cast van Hollands Hoop wist zich soms geen raad met de wiet en het zaad die het maken van de populaire televisieserie opleverde.

Zo heeft hoofdrolspeler Marcel Hensema afgelopen zomer een emmer cannabiszaad uitgestrooid in een groenstrook bij zijn woning in Amsterdam. Dat meldde hij maandag bij de publiekspremière van Hollands Hoop 3 in Groningen.

,,De planten stonden drie meter hoog. Het was een toeristische attractie. Airbnb-mensen kwamen foto’s maken, mensen gingen planten jatten,” aldus Hensema .

Scriptschrijver gaf grote zak wiet weg

Scriptschrijver Franky Ribbens kreeg bij de eerste vertoning van de tweede serie van een kweker een grote zak wiet in handen gedrukt die hij vervolgens heeft weggeven aan één van de acteurs. ,,Ik ga niet zeggen aan wie, maar die zak is naar het buitenland gegaan”, vertelde Ribbens.

Hollands Hoop , gemaakt met steun van de publieke omroep, vertelt over een gezin dat op het Groningse platteland in de drugscriminaliteit verzeild raakt. Zondag start Vara/BNN met het uitzenden van het derde en laatste seizoen. Als opwarmer werden maandag in het Forum Groningen voor 170 belangstellenden alvast twee afleveringen vertoond.

Hennepkweek door crew en producenten

Tijdens een Vraag & Antwoord met het publiek in Groningen werd door een deel van cast teruggeblikt op de totstandkoming van de reeks die voor een belangrijk deel rond een driehonderd jaar oude boerderij bij Overschild is gefilmd. Ribbens vertelde daarbij hoe ingewikkeld het soms was om de serie realistisch te laten lijken.

,,Voor totaalshots kun je gewone hennep gebruiken, maar voor close-ups heb je het echte spul nodig. Het eerste seizoen hadden we heel veel nodig. We hadden het openbaar ministerie geen toestemming gevraagd, crewleden en producenten hadden thuis allemaal vier, vijf planten staan. Het werd strafbaar toen die dingen vervoerd moesten worden. Er was een forse voorraad, daar hadden we een seizoen mee kunnen financieren.”

Serie ging bijna aan Groningen voorbij

Regisseur Dana Nechushtan vertelde dat het weinig had gescheeld of de serie was aan Groningen voorbij gegaan. ,,We zochten een boerderij. Toen het er op leek dat we misschien productiegeld uit Duitsland konden krijgen, zijn ook over de grens gaan kijken. Gelukkig heeft de provincie Groningen het eerste seizoen meebetaald. Dus moesten we in Groningen zoeken.”

Gevraagd of de serie drugscriminelen op het idee kan brengen naar Groningen te komen, vertelde regisseur Nechushtan dat ze daar niet mee bezig is geweest. ,,Ik kies dit landschap omdat ik het als regisseur mooi vind. Het gaat om het verhaal, dat is het belangrijkste. Ik ben niet met promotie bezig. Ik maak mooie plaatjes die bij het verhaal horen. Ik wil niemand uit een droom helpen, maar boerderijen in Groningen waar drugs worden geproduceerd, zijn er al.”

Mogelijke spin-off, roep om film

Het is niet uitgesloten dat Hollands Hoop na het derde seizoen alsnog een vervolg krijgt, bijvoorbeeld in de vorm van een spin-off rondom het personage Dimitri Dugour. ,,We gaan er serieus over nadenken”, aldus Ribbens. Een film misschien? ,,We worden wel in die richting geduwd”, vertelde Nechushtan. ,,Daar stonden we niet voor open. Maar de laatste weken staan we daar misschien wel voor open.”

Het slotseizoen van Hollands Hoop is vanaf zondag 9 februari te zien op NPO2.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu