Marga Kool en Jan Veenstra hebben het voor elkaar: een eigen theatertje in Linde. 'Het directie-overleg kan in bed plaatsvinden'

Marga Kool en Jan Veenstra hebben het voor elkaar: een eigen theatertje. Begin september is in Theaterschuur Linde de eerste voorstelling te zien.

Marga Kool en Jan Veenstra. ,,Het is de invulling van een oude droom”, zegt Jan over hun eigen schuurtheater.

Marga Kool en Jan Veenstra. ,,Het is de invulling van een oude droom”, zegt Jan over hun eigen schuurtheater. Foto: archief Jilmer Postma

Die wordt gespeeld door Theatergroep Oostzijde naar een tekst van Janne IJmker uit Tiendeveen en een concept van Wendi Koster. In Schrijven aan een dode wordt het verhaal verteld van hun grootvader die in 1950 in een psychose belandde als gevolg van gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Minstens zo bijzonder is de locatie waar gespeeld wordt: achter de ouderlijke woning van Marga Kool, op de deel van de uit 1935 stammende boerderij De Beatrixhoeve. Zonder coronabeperkingen kunnen daar voor zo’n honderd mensen zitplaatsen worden gecreëerd. Kool en Veenstra baseren het aantal op de opvoering van voorstelling Yidl mit ’n fidl die in 2017 in de schuur te zien was.

Geïnspireerd door Paul van Vliet

,,Het is de invulling van een oude droom”, vertelt Jan Veenstra over de Theaterschuur. ,,Ik bezocht ooit in Den Haag theater PePijn van Paul van Vliet. Toen bedacht ik hoe mooi het zou zijn om zelf zoiets te hebben. De vorm is een beetje anders. Bij Van Vliet had je geen zicht op de deel, de balken en het gebint van een boerderij.

Theaterschuur Linde mikt op voorstellingen voor tussen de vijftig en vijfenzeventig bezoekers en optredens voor singer-songwriters uit de regio. Daarnaast willen Kool en Veenstra de ruimte beschikbaar stellen aan gezelschappen die in Linde een voorstelling komen maken en vervolgens willen uitproberen. Op zondagmiddagen willen ze ‘literaire café-achtige voorstellingen’ organiseren.

Groeiend aantal kleine podia in Drenthe

Drenthe telt, naast de kerken met culturele programmering en huiskamerinitiatieven, een groeiend aantal kleine podia: Klein Paradiso in Echten, De Amer in Amen, De Theaterboerderij in Ekehaar, Nijend24 in Anderen. Veenstra ziet nog ruimte op de markt. ,,Vooral omdat wij ons iets meer richten op toneel en literatuur. Wij hadden hier in de buurt een tijdlang ‘Taol an Taofel’ in café Poortman in Veeningen, dat zat altijd vol.”

Het gevaar dat Kool en Veenstra het zo druk krijgen dat er geen tijd meer is om zelf dingen te maken en daarmee op te treden, wordt voor lief genomen. ,,Wij zijn gepensioneerd, we kunnen het op ons gemak doen. Het directie-overleg kan bij wijze van spreken in bed plaatsvinden. We hebben net op vakantie nog veel geschreven. Ik heb een eerste versie van een nieuwe roman af en Marga heeft de tekst voor een oratorium gemaakt.”

Mina Koes als wagenspel

Eerder schreef Veenstra een locatietheatervoorstelling De moord bij het Zwarte Gat over de dood van Mina Koes in 1881. Vanwege de coronabeperkingen is de uitvoering daarvan doorgeschoven naar 2022. De repetities vinden in oktober plaats, in de Theaterschuur. Mina Koes heeft tevens een wagenspel opgeleverd dat eind augustus begin september op verschillende plekken in de gemeente De Wolden wordt gespeeld.

#

Zie ook theaterschuurlinde.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu