Jan-Peter de Graaff schreef speciaal voor het NNO en celliste Maya Fridman een celloconcert. De wereldpremière hield de aandacht compleet vast (★★★★☆) | Recensie

Minimale muziek donderdagavond bij de wereldpremière van het NNO. Via livestream klonk het gloednieuwe celloconcert The Forest in April van Jan-Peter de Graaff.

Maya Fridman

Maya Fridman Foto: knelis

Op zijn vorige concertstream was het Noord Nederlands Orkest er op zondagmorgen een uur voor ons, ditmaal stroomde het ’s avonds langer. Doen alsof de huiskamer concertzaal is gaat makkelijker met alleen schemerlampen aan. De vorige stroom was ronduit romantisch, deze was dat ronduit niet.

Minimale middelen, maximaal effect

Minimale middelen, maximaal effect zegt het orkest er zelf van. Het hoofdwerk was een splinternieuwe wereldpremière: het celloconcert The Forest in April van Jan-Peter de Graaff (1992). Speciaal geschreven voor het NNO en celliste Maya Fridman. Muziek door onzichtbare musici horen verhoogt de concentratie, maar Fridman zien voegt vast iets toe. Dus pak op 13 maart de laptop en zoek om 20.30 op Studio TivoliVredenbrug.

Het concert gaat over de mens (de cello) en de natuur en begint met ijle vogelgeluiden - suggestief genoeg om mijn slapende poes te activeren. Na allerlei kleine kleurrijke gebeurtenissen tussen cello en orkest volgt een grote cadens die laat horen wat Fridman allemaal wel niet kan. De orkestklank wordt daarna ruiger en ritmischer waarna de rust vervolgens geleidelijk aan terugkeert. Fridman laat ergens even haar stem samengaan met de cello en alles eindigt met een paar vogelpiepjes. Het is een maximaal effectief stuk en houdt allesbehalve minimaal de aandacht compleet vast.

Michael Nyman volvet georkestreerd

Dat kan van de erop volgende Tweede Symfonie van Michael Nyman – minimalist en bekend van filmmuziek voor Peter Greenaway - niet worden gezegd. Volvet georkestreerd met simpele melodieën en ritmes; erg gemakzuchtig na De Graaff. Het voorafje bij het celloconcert bleef langer in de herinnering: een Gymnopédie en een Gnossienne van Satie, heel fraai georkestreerd door Anthony Fiumara, met wisselende combinaties van instrumenten voor de melodie. Ze doen niet onder voor de twee door Debussy georkestreerde Gymnopédies.

Gebeurtenis : concertstream Noord Nederlands Orkest o.l.v. Nicolò Follon, met Maya Fridman, cello. Programma : Satie/Fiumara, Gnossienne no1 en Gymnopédie no; De Graaff, Concerto no.5; Nyman, Symfonie no.2. Plaats : Tivoli Vredenburg. Te zien : 13/3 op Studio TivoliVredenburg, 20.30

.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu