Meeslepende muzikale verhalen van Yuri Honing in de kerk van Feerwerd ★★★★☆ | recensie

Na bijna een jaar stilstand vanwege corona kon de organisatie van Jazz in Feerwerd zondagmiddag een nieuw seizoen beginnen met een sterk concert van saxofonist Yuri Honing.

Yuri Honing.

Yuri Honing. Foto: Mariecke van der Linden

Zijn Acoustic Quartet stond al eerder gepland, in maart. Maar nu was er dan eindelijk de mogelijkheid om de nieuwe cd Bluebeard te presenteren, gebaseerd op een Frans sprookje.

Terwijl de zon op deze nazomerse dag door de kerkramen viel en zacht wiegende schaduwen van boombladeren op de muren tekende, legde het begeleidende trio op piano, bas en drums een gemoedelijke groove neer. Het contrasteerde met het geluid waardoor Yuri Honing meteen te herkennen is: luid, met lange, schurende noten, voorzien van melancholische randjes en een enkele Arabische kronkel. De harde toon vulde het kerkje met gemak en drong door de power diep bij je binnen.

Ode aan zijn goede vriend Joost Zwagerman

Voor Honing is jazz niet een themaatje, waar je op kunt blijven improviseren. Zijn nummers zijn eerder muzikale vertellingen, die langzaam van sfeer veranderen. Zo bracht hij een ode aan zijn goede vriend Joost Zwagerman (zijn sterfdag was enkele dagen geleden op 8 september), waarbij Honing vanuit een mild en omfloerst begin toewerkte naar een vurige en lyrische climax. Waar zijn sound vaak onderhuids borrelt van ingehouden emotie, kwam hij hier echt even los.

Ook het begeleidingstrio kreeg gaandeweg steeds meer profiel. Tegenover de expressieve Honing zette pianist Wolfert Brederode impressionistische klanken met ‘minimal’ trekjes. Joost Lijbaart had naast enkele stevige drumsolo’s een mooi duet met Honing, waarbij ze elkaar tot steeds grotere hoogten stuwden.

Afsluitend speelde Honing in een meer zingende stijl. Het nummer eindigde abrupt, zoals wel eerder was gebeurd deze middag. De verhalen van Honing kunnen meeslepend zijn, maar hebben vaak een open einde.

Meer cultuur? Het complete aanbod vind je hier . Of laat je bijpraten via onze cultuurnieuwsbrief .

Yuri Honing in Feerwerd

Gebeurtenis: jazzconcert. Met: Yuri Honing, saxofoon; Wolfert Brederode, piano; Gulli Gudmundson, bas; Joost Lijbaart, drums. Gezien: 12 september, kerk Feerwerd. Publiek: 2 x 65 (uitverkocht). Tournee: o.a. 16/9 Ogterop, Meppel; 6/1 Oosterpoort, Groningen. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
muziek
menu