Meijer ten Zijthoff beschrijft de Groningse jaren van Herman Brood in boek Street. ‘In Groningen nam hij de aftrap naar succes’

Is er nog ruimte in de kast voor weer een boek over Herman Brood? Er is immers al een hele kast vol verschenen over Neerlands enig echte rock-’n-roller. Meijer ten Zijthoff uit Leeuwarden denkt van wel. Zaterdag presenteert hij in EM2 in Groningen het boek Street. Volgens de ondertitel een roadtrip door het Noorden op zoek naar Herman Broods Wild Romance 1976 – 1978.

Herman Brood steekt in Middelburg de middelvinger op. Naast hem manager Koos van Dijk.

Herman Brood steekt in Middelburg de middelvinger op. Naast hem manager Koos van Dijk. Foto: Rob Orceel/Uit boek Street.

,,Herman Brood was mijn houvast”, zegt Meijer ten Zijthoff (61). Hij kent een bewogen jeugd: geadopteerd, zijn adoptieouders scheiden, hij raakt depressief en gebruikt verdovende middelen. Ten Zijthoff wordt dan naar het internaat in Ter Apel gestuurd. Niet dat het daar veel beter gaat, maar hij ziet in jongerencentrum Perron 15 wel allerlei concerten van onder anderen Herman Brood. ,,Dat was nog voor zijn debuutelpee Street uitkwam.”