Meindert Talma zet 'vergeten' Duitstalige Krautrockplaat na tien jaar alsnog online: 'Het was wat experimenteler dan mensen van mij gewend waren'

Ausputzer rond 2009: Corneel Canters, Meindert Talma en Jan Klug. Contrabassist Fons Sluijter kwam later bij de band. FOTO HENK VEENSTRA

Meindert Talma heeft een compleet onuitgebracht album beschikbaar gesteld van zijn Duitstalige band Ausputzer.

,,Ik vond het zelf een mooie plaat”, zegt Talma over het titelloze album van Ausputzer, tien jaar geleden opgenomen. ,,Zonde dat er nooit wat mee gebeurd is.” Dus zette hij het hele album op de bekende download- en streamingplatforms.

Ausputzer was een experimentele, Duitstalige band, die Talma in 2009 opzette na het Engelstalige project Tamango . Maar eigenlijk begon het al in 2000, toen hij de Duitse Elke Schick leerde kennen. ,,Zij had zeven teksten geschreven. Daar heb ik zelf nog drie bij gemaakt." Ze traden nog een tijdje op als duo, ,,maar dat kwam niet echt van de grond."

In Ausputzer kwamen die nummers wel weer van pas. Die band bestond verder uit drummer Corneel Canters, Jan Klug (ook uit Duitsland) op een imposante rij blaasinstrumenten en, later, contrabassist Fons Sluijter. Dit gezelschap nam die tien nummers op in de Yeah! Yeah! Yeah!-studio in Hamburg, eigendom van een vriend van Canters.

Oude vlam

,,Het was wat experimenteler dan mensen van mij gewend waren. Dat kwam ook door de instrumenten die gebruikt waren. Jan kon ook heel goed uit de voeten op de theremin en ik gebruikte een hele hoop synthesizerpartijen. We hadden ook wel het oude Krautrock-geluid in het achterhoofd." Ook door de taal, uiteraard.

Met dit project wilde Talma eigenlijk potten breken in Duitsland, maar dat lukte niet erg: Talma, volkomen onbekend daar immers, kreeg bij Duitse platenlabels geen voet aan de grond. Hij was ook al snel bezig met andere projecten. ,,Dat is een beetje doodgebloed." En, weet oude vlam Elke ervan? ,,Ik heb haar wel getagd op Facebook."

Nieuws

Meest gelezen

menu