Met prijzen overladen filmmaker Reinout Hellenthal uit Assen maakt nieuwe film over een moeder/dochter-relatie

Misschien is Reinout Hellenthal, filmmaker uit Assen, de tel kwijt bij alle prijzen die hij met zijn korte film Anders won. Nu is er een nieuwe: Melanie.

Sam Boekaar als Melanie in de gelijknamige film.

Sam Boekaar als Melanie in de gelijknamige film. Foto: Matthias Leemhuis

Melanie is uit huis is geplaatst. Haar moeder was verslaafd. Nu wordt ze thuisgebracht door een begeleider. Haar terugkeer belooft weinig goeds. Zoals ze in Drenthe wel zeggen - het verhaal is gefilmd in Assen - de gezelligheid is te snijden zodra ze de drempel over is. Irritatie alom.

Roem maar geen geld

Hellenthal, sterk in het kleine, laat in details en woordeloos zien hoe de toenadering volgt. Het zijn de details die hem ook die prijzenlawine voor Anders hebben opgeleverd, een film met de positie van transgenders als thema. Prijzenlawine is overigens geen synoniem voor geldlawine. Sterker, het kost en lieve duit als je zo’n bokaaltje ergens ver weg op de wereld hoog wilt houden.

Corona verlamt de wereld, maar niet Hellenthal. ,,Ik wilde mijn idee doorzetten.” Dus draaide hij in snikheet augustus zijn film Melanie, met in de hoofdrollen de jonge actrice Sam Boekaar en Lies van de Wiel als moeder. Van de Wiel - ook regisseur van het toneelstuk De Poolse Bruid - stond nooit eerder voor de camera. ,,Ze wilde echt goed geregisseerd worden”, zegt Hellenthal. ,,En ze deed het geweldig.”

‘Enorm talent’

Die kwalificatie had hij al lang in huis voor de Groningse Sam Boekaar, opgeleid aan het Noorderpoort, nu studerend aan de faaam (film actors academy amsterdam). ,,Een enorm talent. Ik volg haar al een hele tijd.” Voor de bijrollen klopten spontaan jonge acteurs van Garage TDI uit Assen aan. Uit Groningen deden spelers van Jonge Sla mee, inclusief artistiek leider Philippien Bos.

Melanie is gemaakt voor het grote doek, met alle techniek van dien. Op 17 december - treffend, de film duurt 17 minuten - krijgt Hellenthal een zaal ter beschikking. ,,In Kinepolis, Groningen, hartstikke mooi. In vier sessies kunnen we telkens dertig bezoekers toelaten. In eerste instantie cast en crew, en vrenden zolang het allemaal past. ”Het uiteindelijke doel? ,,Festivalvertoningen.”

Her en der worden de bokalen alvast opgepoetst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Film
menu