Oud-Groninger Fred Boot brengt Soldaat van Oranje naar Londen onder de naam 'Soldier of Orange'

Schrijver Jeremy Brock, regisseur Theu Boermans en producent Fred Boot op de locatie van Soldier of Orange - The Musical, in de Royal Docks in Oost-Londen, tegenover City Airport.

De succesmusical Soldaat van Oranje steekt onder aanvoering van producent Fred Boot - jazeker - de Noordzee over. In het najaar van 2020 gaat, is de bedoeling, in Londen de Engelse versie in première, onder de titel Soldier of Orange.

Boot en zijn maatschappij NEW Productions waren al een tijd op zoek naar een geschikte locatie. Die is gevonden tegenover City Airport in de Royal Docks in Oost-Londen. Daar wordt speciaal voor de voorstelling een theater gebouwd. In Nederland speelt de voorstelling in een hangar op vliegveld Valkenburg, bij Katwijk. De bouw in Londen begint eind dit jaar.

Een volledig Engelse cast

Het creatieve team van Soldaat van Oranje - Theu Boermans (regie), Edwin de Vries (script), Tom Harriman (muziek), Pamela Phillips Oland (liedteksten), Bernhard Hammer (decor) en Fred Boot (producent, geboren Groninger) - is ook betrokken bij de Engelse versie.

De Britse toneel- en scenarioschrijver Jeremy Brock is aan het team toegevoegd om het script wat aan te passen voor een Engelstalig publiek. Soldier of Orange krijgt straks een volledig Engelse cast. Wie de rollen gaan spelen staat nog niet vast.

De bekendmaking van de Engelse versie komt op de geboortedag van Erik Hazelhoff Roelfzema, de echte Soldaat van Oranje (3 april 1917-26 september 2007).

Producent Fred Boot: „We hebben al jaren de ambitie om het verhaal van Erik Hazelhoff en zijn vrienden door te kunnen vertellen in het buitenland. Londen was de locatie van onze koningin Wilhelmina in ballingschap en het Verenigd Koninkrijk speelt een belangrijke rol in het verhaal. Daarom heeft het Verenigd Koninkrijk altijd onze prioriteit gehad.”

Nederlandse versie zit al op 2,8 miljoen bezoekers

De aanpassingen in het script voor een internationaal publiek doen geen afbreuk aan de voorstelling zoals deze in Nederland is omarmd, belooft Boot. De Nederlandse versie gaat nog tot (tenminste) september door en heeft inmiddels 2,8 miljoen bezoekers getrokken. De kaartverkoop voor Engeland begint later. Ontwikkelingen zijn te volgen via www.soldaatvanoranje.nl/londen .

Nieuws

menu