Metalband Burning reanimeert mythe 'dode' Beatle Paul McCartney

De vermeende dood van Beatle Paul McCartney is al bijna vijftig jaar een even aansprekend als onwaarschijnlijk fabeltje. Heavy metalband Burning uit Stadskanaal gebruikt deze mythe als concept voor hun nieuwe ep The P.I.D. files.

Burning rondom het hoesontwerp voor de e.p. The P.I.D. files, van links naar rechts Renee Knegt, Johnny Karst, Hugo Koch, Mas Prevoo en Robin Zinger. Foto: Marion van der Veen

Burning rondom het hoesontwerp voor de e.p. The P.I.D. files, van links naar rechts Renee Knegt, Johnny Karst, Hugo Koch, Mas Prevoo en Robin Zinger. Foto: Marion van der Veen

Old school heavy metal en Paul McCartney. Dat lijkt onverenigbaar. Toch brengt de Stadskanaalster band Burning die twee grootheden samen. ,,Paul is dood. Dat fascineert me al sinds de muzieklessen op de middelbare school”, vertelt zanger Hugo Koch.

Het onderwerp past bij zijn band, vindt hij. ,,Burning is geen band die zingt over middeleeuwse mannen die gewapend met zwaarden te paard jonkvrouwen redden van verkrachting. Dat soort teksten hoor je veel in de metal.” Bovendien: ,, Het verhaal van de dode Paul is nog nooit op muziek gezet.”

Is McCartney vervangen door een dubbelganger?

Na een single en de lp/cd Nightmares uit 2016, komt de groep met de e.p.(op vinyl, cd en in zeer beperkte oplage op muziekcassette) The P.I.D. files . Het idee voor een conceptplaat over de dood van de bassende Beatle kreeg vorm toen Koch de thriller P.I.D. (Paul is dead) las van de Rotterdamse Bronja Hoffschlag. Zij heeft eerder al teksten voor de band aangeleverd. ,,Bronja en ik houden van creepy en een beetje gek.”

Voor de nieuwe plaat leverde zij een deel van de lyrics aan. ,, Hear the songs and you can tell, Helter Skelter is too different from Michelle . Bronja pakt in één een titel van een nummer uit 1966 en 1967 en daar is precies alles mee gezegd. Dat zou ik niet kunnen verzinnen.”

Is Paul McCartney dood en destijds in The Beatles stiekem vervangen door ene William Campbell? Een dubbelganger die toevallig links is en ook nog eens heel goede muziek kan schrijven? Iemand die vrienden en familie opgeeft om het weliswaar zeer lucratieve leven van iemand anders te leiden?

Het klinkt onwaarschijnlijk. Vindt ook Koch. ,,Ik ben normaal gesproken helemaal niet vatbaar voor dit soort verhalen. Maar toch, als je alles erover leest en ziet, gaan je gedachten toch die kant op. Er zijn immers legio aanwijzingen. Maar misschien zijn er ook heel veel bewijzen dat het niet zo is.”

Volgens Ringo Starr is het gerucht waar, of toch niet?

In het kort: Paul McCartney zou in 1966 bij een verkeersongeluk om het leven zijn gekomen. Het verhaal van zijn dood werd in 1969 verspreid vanuit de Verenigde Staten en suddert sindsdien voort. Aanhangers van deze complottheorie pluizen hoezen, platen en interviews af naar bewijzen.

Er zijn onderzoeken gedaan naar foto’s van McCartney voor en na het ongeluk. Er zouden opmerkelijke verschillen te zien zijn in schedelomvang, stand van de ogen, wenkbrauwen en oren. ,,Het valt allemaal te checken. Dus daar ga je...” Er zijn trouwens ook foto’s van McCartney voor en na het vermeende incident te vinden waarop de sproeten op Pauls huid op exact dezelfde plek zitten. Geen vervanger dus.

Toch wordt er steeds een nieuwe slinger aan het verhaal gegeven. .,,Ringo Starr heeft nog niet zo lang geleden gezegd dat het verhaal waar is. Maar hij trok de keutel in toen het kamp McCartney reageerde dat Ringo moest ophouden met die onzin. Heather Mills, de ex van Paul, heeft in een interview op ABC in Amerika gezegd dat het grote geheim over Paul, waar niemand over mag praten, waar is”, voedt Koch de geruchtenmachine. En waar is William Campbell gebleven? ,,Die is van de aardbodem verdwenen. Zelfs in geboorteregisters kom je zijn naam niet meer tegen.”

De naam the Beatles wekt de interesse van velen

Paul zou kort na de lp Revolver (1966) zijn overleden. ,,Vergelijk de lieve beatliedjes als She loves you en Love me do van de beginjaren eens met het latere psychedelische werk. Waarom sprak George Harrison altijd over Faul (false Paul) als hij hij over Paul had?” En dan zijn er de aanwijzingen op elpeehoezen en op de platen zelf. ,, I buried Paul ”, zegt Lennon op de uitloper van de single Strawberry Fields.

,,Deze mythe wordt misschien wel in stand gehouden door de band en de platenmaatschappij om veel platen te blijven verkopen”, suggereert Koch. Hij heeft inmiddels ontdekt dat de naam Beatles de interesse van velen wekt. Na enkele mededelingen op Facebook over de plaat stromen de voorinschrijvingen voor de plaat bij hem binnen. Dus de overlevering werkt nog steeds.

In vier nummers wordt de geschiedenis van de dode Paul de heavy metal in getrokken. ,,In het nummer Paul ontdekt iemand dat Paul overleden is en vervangen is door een dubbelganger. In On the Run slaat hij op de vlucht voor de geheime diensten. Dan volgt Angels of the universe , een nummer vol Beatle-steekwoorden als Apple en Let it Be. In slotnummer Buried wordt de hoofdrolspeler levend begraven”, schetst de zanger de nummers op de plaat.

'Het zou wat zijn als het kamp McCartney reageert'

Het grootste succes zou zijn als McCartney of zijn management reageren op de plaat. ,,Dan hebben we de zaak aan de gang. Dat ze vragen om de verkoop te staken. Het mooiste zou zijn dat ze ons een stelletje klootzakken vinden, maar ook dat we mooie muziek maken.” Hij acht de kans klein dat het gebeurt. ,,Dat zou wat zijn.”

De e.p. is een nieuwe start voor de band die het afgelopen anderhalf jaar met drummer Mas Prevoo en bassist Robin Zinger een verse ritmesectie kreeg. Met Johnny Karst hebben ze de enige gitarist in de metalsector die op een Fender Telecaster speelt. Gitarist Renee Knegt zet daar keiharde Slayer-achtige riffs tegenover.

De muzikanten hadden geen enkele moeite met het Beatle-onderwerp. ,,Metal is ook gewoon show.” Resteert de vraag of de echte Paul McCartney is overleden. Koch denkt lang en diep na en antwoordt diplomatiek: ,,Misschien.”

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu