In Memoriam: Martjo Brongers (61), de kleurrijke gitarist van Vortex, de oudste metalband van Groningen

Martjo Brongers tijdens Dokkem Open Air in 2019. Foto: Marc van Kollenburg

Leadgitarist Martjo Brongers (61) van de Groningse heavy metalband Vortex is woensdagmiddag onverwacht overleden.

Brongers stierf in het ziekenhuis, waar hij opgenomen werd na een val afgelopen vrijdagmiddag. Brongers had al een uitvoerig medisch dossier. In 2014 kreeg hij na hart- en longproblemen een nieuwe hartklep. ,,Mijn cardioloog zei: ‘Martjo, de tijden dat je over het hekje ging, zijn voorbij. Voor het hekje stop je’. Dat is voor mij een van de moeilijkste dingen; ik wil altijd maar door.” De val van afgelopen vrijdag heeft aan die drang een einde gemaakt.

Brongers was met zanger Jurjen Tichelaar een van de drijvende krachten achter Vortex, Groningens oudste metalband. De groep vierde op 4 oktober van dit jaar nog het veertigjarig bestaan in een uitverkocht Vera in Groningen. Op het podium een opvallende verschijning met zijn lange blonde haren.

Collectors item

Vortex bracht bij die gelegenheid de lp/cd Them Witches, met opgepoetste opnames uit de jaren tachtig, uit. Die waren destijds bedoeld voor de uiteindelijk niet uitgebrachte derde lp, nadat de eerdere platen Metal Bats en Open the Gate in metalkringen meer dan de cultstatus veroverden. Vortex trad op in heel Europa. De platen zijn onder liefhebbers collector’s items geworden.

Met de clip van het nummer Open the Gate haalde Vortex het BBC-televisieprogramma Never mind the Buzzcocks . Dat de clip belachelijk werd gemaakt in dat programma, deerde Brongers geenszins. ,,Ze maakten grappen over de onverstaanbaarheid van de zang. Ik vond het humor. ik heb er geweldig om gelachen. En we waren te zien bij de BBC”, zei Brongers enkele maanden terug.

Naast Vortex is Brongers actief geweest in de band Wild Rose. Begin deze eeuw gaf hij enige tijd een metalmagazine uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu