Minister Blok belooft voorlopig slechts gesprek met Unmute Us. Hij doet geen toezeggingen aan de cultuursector naar aanleiding van de protesten

Minister Stef Blok. ANP

Demissionair minister Stef Blok (EZ) wil nog geen toezeggingen doen aan de cultuursector naar aanleiding van de protesten van Unmute Us, maar is wel bereid te praten met de sector. Blok wil niet kwijt wat hij gaat zeggen maar belooft volgende week een gesprek in te plannen.

Deze toezeggingen van het kabinet zijn de eerste na de protestmarsen van afgelopen weekend. De cultuursector is boos dat festivals en concerten nog steeds niet mogen, terwijl er wel tienduizenden mensen in voetbalstadions en bij de Formule 1 zitten.

Omdat vanuit het demissionaire kabinet geen reactie kwam eiste Unmute Us die eerder deze week alsnog. „Het is hun wens om verder open te gaan, maar we moeten dat afwegen tegen de taak die we ook hebben om het virus te blijven beheersen”, aldus Blok. Voor de actie Unmute Us gingen betogers zaterdag de straat op in Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Nijmegen. Ze willen dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden.

Dedain

Veel cultuurkopstukken verwijten het kabinet haar dedain jegens de enorme beroepsgroep. In een brief die de organisatie achter Unmute Us eerder deze week stuurde, werden tien vragen aan demissionair premier Mark Rutte en de demissionaire ministers gesteld, onder meer waarom festivals pas op 20 september weer eventueel mogen opstarten en of de ministers bekend zijn met de Fieldlab-uitslagen.

Ook wordt gevraagd of premier Rutte begrijpt dat zijn kabinet „hiermee de geschiedenis zal ingaan als het demissionaire kabinet dat eigenhandig zijn vaderlandse cultuursector de nek omdraaide.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu