Moi Forum! - Veur Mekoar: Dag van de Grunneger toal gaat online

De rappers van Wat Aans zijn te gast op de eerste digitale dag van de Grunneger toal. foto archief jan zeeman

Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) lanceert zaterdag 5 september vanuit het Forum een nieuwe talkshow over de Groninger taal: Moi Forum! - Veur Mekoar.

Thema van de uitzending is het gebruik van het Gronings nu en in de toekomst. In het Forumgebouw in Stad ontvangt presentator Marcel Nieuwenweg, bijgestaan door muzikant en theater(script)schrijver Jan Veldman, bekende Groninger gasten.

Tussen de gesprekken door is er ruimte voor livemuziek van Wat Aans! en Westkantstad. De talkshow wordt om acht uur ’s avonds rechtstreeks uitgezonden en gestreamd via het online platform van het Forum: platform.forum.nl.

Elke eerste zaterdag van de maand

Elk jaar organiseert CGTC op de eerste zaterdag van de Meertmoand Streektoalmoand de Dag van de Grunneger toal, een themadag met streektaalmuziek, taalactiviteiten, lezingen, cursussen en met een speciale Toalmaart .

Omdat de Dag dit jaar op zaterdag 21 maart voor het eerst zou plaatsvinden in het Forum, onderging het evenement een naamsverandering: Moi Forum! Dag van de Grunneger toal. Landelijke maatregelen rondom het coronavirus gooiden roet in het eten. De organisatie kon helaas niet anders dan het evenement af te gelasten.

Nog geen groot publieksevenement

De organisatie van Moi Forum! heeft nagedacht over een alternatief voor de Dag van de Grunneger toal. Een groot publieksevenement, zoals dat in maart gepland stond, kan dit najaar nog geen doorgang vinden.

Om publiek en liefhebbers van de Groninger taal dit jaar toch iets bijzonders aan te bieden komt CGTC met een digitaal alternatief: Moi Forum! - Veur Mekoar . Een livestreaming talkshow over het Gronings van nu en in de toekomst, over het Gronings als taal van iedereen en veur mekoar.

Taal verandering in de Groninger samenleving

Tijdens Moi Forum! – Veur Mekoar praten Nieuwenweg en Veldman met tafelgasten over het Gronings. Koos Wiersma, burgemeester van Appingedam, is te gast en met Rik Baptist van rapformatie Wat Aans gaat hij in gesprek over het Gronings en taalverandering in de Groninger samenleving.

Schrijfster Fieke Gosselaar komt langs. Acteur Roger Goudsmit geeft zijn visie op het Gronings als theatertaal en als taal geplaatst tussen meerdere culturen.

Gronings als inspiratie voor muziek

Nieuwkomer in de Groninger dichtersscene is Knoalster Daniël Wolgen draagt een gedicht voor uit zijn debuutbundel Poëzieboudel van Wolgen . Zangeres Marlene Bakker vertelt over het Gronings als inspiratie voor haar muziek en zingt een nummer uit haar huidige theatertour RAIF .

Hoogleraar Goffe Jensma van de Rijksuniversiteit Groningen geeft uitleg over de digitale multimediale taaldatabase voor het Gronings: WoordWaark.

Kijk voor meer informatie over Moi Forum! - Veur Mekoar op www.cgtc.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu