Monumentenstatus moet huis Etty Hillesum van sloop redden

Schrijfster Etty Hillesum circa 1937, Foto Archief DvhN

Het toekennen van een monumentenstatus moet de sloop voorkomen van het huis waar Etty Hillesum in Amsterdam heeft gewoond.

Het Amsterdamse stadsdeel Zuid is een spoedprocedure gestart om drie panden aan de Gabriël Metsustraat tot gemeentelijk monument te verklaren, zo is woensdag bekendgemaakt.

Haast is geboden omdat een vastgoedinvesteerder vergunning heeft aangevraagd om de panden in de buurt van het Rijksmuseum neer te halen en er vervolgens appartementen te bouwen.

Verzoek aan cultuurminister Van Engelshoven

Petii Eerder deze maand zijn het Etty Hillesum Onderzoekscentrum en Stichting Joodse Huizen een petitie gestart om minister Ingrid van Engelshoven te vragen het pand een rijksmonumentenstatus te geven.

Volgens de indieners vertegenwoordigt het pand Gabriël Metsustraat 6 een zeer belangrijke cultuur-historische waarde: ,,Het pand is een tastbare herinnering aan deze bijzondere schrijfster en wij vinden dat met dit erfgoed zorgvuldig en met respect omgegaan dient te worden.”

Schrijfster met sporen in Middelburg, Winschoten en Deventer

Hillesum (1914 - 1943) woonde vanaf 1937 zes jaar in Amsterdam tot ze zich in 1943 voegde bij de Joodse Nederlanders in Kamp Westerbork. Later dat jaar werd ze naar concentratiekamp Auschwitz gedeporteerd, waar ze op 30 november is vermoord.

Sinds de publicatie van haar dagboeken in de jaren tachtig wordt Hillesum gezien als een zeer bijzonder schrijver. Op verschillende plaatsen wordt haar leven en werk herdacht. Dat gebeurt onder meer in haar geboorteplaats Middelburg, in Winschoten waar ze zeven jaar woonde en in Deventer waar een Etty Hillesum Centrum is gevestigd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu