Museum Belvédère verwerft vier werken van Jan Mankes (1989 - 1920)

Het ongedateerde schilderij 'Pruimenboompje' in bloei van Jan Mankes. Foto Museum Belvédère

Oranjewoud Door een schenking van verzamelaar Cees Röling is het Museum Belvédère in Oranjewoud vier werken van Jan Mankes (1889 – 1920) rijker.

Het betreft Puttertjes in avondschemering , Vrouw in interieur , Stilleven met boek en fles en Pruimenboompje in bloei . Laatstgenoemde werk is een tot nog toe onbekend gebleven vroeg schilderijtje. De eerste twee werken stammen uit 1913. De laatste twee zijn niet gedateerd.

Volgens het museum vertegenwoordigen de vier werken verschillende aspecten van Mankes’ kunstenaarschap namelijk stillevens, landschappen, interieurs en dieren.

Herdenking honderdste sterfjaar

De in Meppel geboren kunstenaar overleed honderd jaar geleden aan gevolgen van tbc. Zijn sterfjaar zou worden herdacht met tentoonstellingen bij Belvédère, bij Museum Möhlmann in Appingedam en bij museum More in Gorssel.

De tentoonstelling in Oranjewoud is vanwege de coronacrisis uitgesteld naar de zomer van 2021. Die in Appingedam is momenteel niet te bezoeken, die in Gorssel kan online worden bekeken. Daar is nog een recent opgedoken werk van Mankes te zien: Akkertje met lelies uit 1910.

Nieuws

menu