Museum Møhlmann in Appingedam wint 'bittere strijd op Catawiki' en haalt ets Jan Mankes binnen

De ets van Jan Mankes van zijn vrouw Annie Zernike (1914).

Museum Møhlmann in Appingedam heeft na een robbertje vechten op het online verkoopplatform Catawiki een werk van de Nederlandse kunstschilder en graficus Jan Mankes (1889-1920) binnengehaald.

Het betreft een geëtst portret van zijn vrouw Annie Zernike uit het najaar van 1914. Het museum had al een van de nadrukken van deze ets, in 1968 gemaakt door W.D. Kuik. ‘Maar een exemplaar gesigneerd door Jan Mankes zelf? Misschien bestaat er daar maar zelfs één van’, schrijft kunstenaar-museumdirecteur Rob Møhlmann in een persbericht.

Dolverliefd op Annie Zernike

‘In de vermaarde catalogus van tekeningen en prenten van het Rijksmuseum (1982) staat dat er destijds (behalve de nadruk) géén oorspronkelijk exemplaar van de ets kon worden gevonden. In de eerste, volledigheid beogende, Mankes-catalogus (2007) is alleen de nadruk vermeld. En in het vuistdikke brievenboek (2013) kon geen verwijzing worden gevonden naar deze ets. Toch wordt de ets in 1923 en 1927 al wel vermeld als ‘Mevrouw M., ets’, maar niet afgebeeld in beide boeken over Jan Mankes, die kort na zijn dood verschenen.’

Volgens Møhlmann moet Jan Mankes de ets gemaakt hebben toen hij dolverliefd was op Annie Zernike - de eerste vrouwelijke dominee in Nederland - en zij wellicht net verloofd waren. In het Jan Mankes Kabinet van Museum Møhlmann prijkt ook de juichende brief waarin Mankes zijn verloving bekend maakt aan zijn weldoener en vriend Pauwels in Den Haag.

Bittere strijd op Catawiki

Møhlmann vocht een ‘een bittere strijd die op Catawiki’ om de ets binnen te halen. ‘De ets had al een ongebruikelijk, hoog geschatte opbrengst, maar toch werd dat bedrag in de laatste minuten nog verdubbeld’, schrijft hij.

Zodra musea weer toegankelijk zijn voor publiek, wordt de aanwinst getoond aan het publiek.

Nieuws

Meest gelezen

menu