Museum Nienoord in Leek heropent met expositie met ruim zeventig vroege werken Anton Heyboer

Anton Heyboer. Foto: Nico Koster

Museum Nienoord in Leek heropent dinsdag 2 juni zijn deuren met de expositie ‘Exist in me, het vroege werk van Anton Heyboer’.

Het museum toont hierin ruim zeventig vroege werken van Anton Heyboer (1924-2005), stuk voor stuk afkomstig uit de Twin Collectie . Deze collectie van de Zeister tweelingzussen Trees en Willy van Kleef geldt als een van de belangrijkste particuliere Heyboer-verzamelingen ter wereld.

Naast deze werken komen handschriften, originele foto’s van Nico Koster en filmmateriaal naar Museum Nienoord.

Excentrieke persoonlijkheid én bewonderde kunstenaar

Anton Heyboer is bij het grote publiek vooral bekend als excentrieke persoonlijkheid, die in Den Ilp samenwoonde met zijn vier ‘bruidjes’. Dit was nadat hij begin jaren tachtig de banden met de officiële kunstwereld verbrak. Hij trok zich terug in zijn eigen habitat en ging leven volgens zijn eigen systeem, in primitieve omstandigheden, ver verwijderd van de opkomende consumptiemaatschappij.

Vakinhoudelijk geldt Heyboer evenwel als een van de meest bewonderde 20ste-eeuwse schilders en etsers van Nederland. Internationale musea verzamelen vooral werk uit zijn eerste fase, of later werk waarin hij hierop teruggrijpt.

Instaprondleidingen bruikleengeefsters

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Bovendien staan twee instaprondleidingen geprogrammeerd; op de zondagen 21 juni en 5 juli. De bruikleengeefsters Trees en Willy van Kleef leiden de deelnemers rond. Deelname gratis na aanmelding via info@museumnienoord.nl .

De tentoonstelling loopt tot en met 4 oktober.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu