Museum Nienoord in Leek showt in wintertentoonstelling sleeën uit vervlogen tijden. 'Sledes tonen pronk en praalzucht van de gebruikers'

Foto: Museum Nienoord

Museum Nienoord opent vrijdag de wintertentoonstelling ‘Pronk & Praal op Nienoord’. Het voormalig Nationaal Rijtuigmuseum toont hierin luxe sleeën uit vervolgen tijden

Hiervoor is een keuze gemaakt uit de correctie sleeën die, volgens het museum, ‘als gemeenschappelijke noemer hebben de eigen pronk en praalzucht van de gebruikers ervan te tonen’.

In de 17de tot en met de 19de eeuw werd een slee namelijk niet (uitsluitend) gebruikt voor winters vermaakt, maar was de slee een middel om bewondering of respect af te dwingen, een manier om eigen macht of importantie te tonen aan de wereld.

Barend Cruijff in Purmerend

De collectie omvat onder meer pronksleden, dierensleden, carrouselsleden, Poolse sleden, sleden van het Friese type, sleden van het Franse type en arretikkers.

Ook de eind vorig jaar uit de collectie van Barend Cruijff in Purmerend verworven sleden worden tentoongesteld: een dierenslede met kuip in de vorm van een draak en een aantal arretikkers met bijzondere kenmerken.

Nieuws

Meest gelezen

menu