Musici van het NNO spelen toch (een stukje van) de 'Matthäus Passion'

Het NNO gaf in februari 2018 een concert in Neushoorn in Leeuwarden. Foto: Het Hoge Noorden/Jacob van Essen

Goede Vrijdag is de dag van de Matthäus Passion. Musici van het Noord Nederlands Orkest wilden dat niet ongemerkt voorbij laten gaan, ook al zijn alle live-uitvoeringen afgelast.

Johann Sebastian Bach componeerde zijn beroemde Matthäus Passion voor de vesperdienst op Goede Vrijdag, de dag waarop de kruisdood van Christus wordt herdacht. Op 11 april 1727 klonk het werk (waarschijnlijk) voor het eerst, in de Thomaskirche in Leipzig, waar Bach destijds werkte.

Doorgaans vinden op Goede Vrijdag dan ook de meeste uitvoeringen plaats. Maar niet dit jaar, waarin alles anders is. Het NNO zou de afgelopen week jaar Bachs beroemde muzikale verbeelding van leven en sterven van Christus vijf keer uitvoeren. Alle concerten werden geschrapt.

‘Aus Liebe’

Om Goede Vrijdag toch niet zonder passiemuziek voorbij te laten gaan maakten drie musici van het orkest, samen met sopraan Johannette Zomer, bovenstaande opname van een van de beroemdste en meest geliefde aria’s uit de Matthäus Passion : Aus Liebe will mein Heiland sterben .

U hoort en ziet naast Zomer Francesco Gatti (dwarsfluit), Nadine Bult (hobo, rechtsachter) en Justine Gerretsen (hobo).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu