NPO krijgt miljoenen van kabinet om door corona geannuleerde voorstellingen uit te zenden: 'Zodat er in Nederland ook na de crisis een sterke en trotse culturele en creatieve sector staat'

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). Foto: ANP

Het kabinet steekt 10 miljoen euro extra in de publieke omroep. Met het geld maakt de NPO zendtijd vrij om voorstellingen en andere grote producties die door de coronacrisis niet door kunnen gaan in theaters op tv uit te zenden. Tv moet zo een nieuw podium worden waar makers en het grote publiek bij elkaar gebracht worden.

Het is één van de manieren waarop het kabinet de eerste zes maanden van 2021 de 482 miljoen euro voor het tweede steunpakket voor de culturele sector wil inzetten. In november kondigde de NPO al aan op deze manier de cultuursector te willen steunen en krijgt daar nu extra geld voor van het kabinet. Hoe de zendtijd wordt gevuld, moet nog worden uitgewerkt. Een toneelstuk laat zich immers niet zomaar filmen als ware het een tv-serie.

Artiesten

Waar het eerste steunpakket van 300 miljoen euro vooral ten goede kwam van podia, theaters, poptempels en musea moeten de artiesten zélf vooral profiteren van dit steungeld. Met 49,75 miljoen euro (dat is inclusief de 10 miljoen dat naar de NPO gaat) moeten acteurs, regisseurs, schrijvers, filmmakers, muzikanten, beeldend kunstenaars en ontwerpers volgens minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) ‘aan het werk geholpen en gehouden’ worden.

Zij werken vaak als zzp’er en zitten door de crisis zonder opdrachten en dus ook zonder inkomsten. Deze steun hebben ze hard nodig, stelt Van Engelshoven. ,,Zodat er in Nederland ook na de crisis een sterke en trotse culturele en creatieve sector staat.”

Ook voor de vrije theaterproducenten, die normaal gesproken geen subsidie van de overheid krijgen, is 40 miljoen euro uitgetrokken. Zij zagen voorstellingen en concerten door alle maatregelen in het water vallen, terwijl zij wel kosten hebben gemaakt.

Met het geld moet die kostenpost deels worden gecompenseerd, maar de producenten moeten beloven dat ze daarnaast ook investeren in nieuwe producties voor het culturele seizoen 2021-2022. Die nieuwe voorstellingen moeten op hun beurt weer zorgen voor werkgelegenheid. Het Fonds Podiumkunsten gaat zorgen voor de verdeling van het geld.

Bibliotheken

Ook de gemeenten krijgen in totaal 150 miljoen extra om lokale culturele instellingen te ondersteunen. Dat komt bovenop de 68 miljoen euro die gemeenten eind augustus al kregen om bibliotheken, muziekscholen en filmhuizen overeind te houden.

,,Ook voor culturele en creatieve instellingen duurt de coronacrisis heel lang”, erkent Van Engelshoven. ,,En helaas kwam daar de teleurstelling bij om de deuren weer tijdelijk te sluiten.” De theaters, musea en bioscopen mogen naar verwachting donderdag hun deuren weer openen.

Het tweede steunpakket, dat eind augustus al werd aangekondigd, komt bovenop de algemene steunpakketten die het kabinet vanwege de coronapandemie heeft opgetuigd. Ook daarvan maakt de cultuursector gebruik, bijvoorbeeld voor een tegemoetkoming in de loonkosten van personeel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
menu