We mogen weer naar het museum! Ga je dit weekend naar Borger, Groningen, Zuidwolde, Veendam, Leeuwarden of Heerenveen?

Het Hunebedcentrum in Borger. Foto: Frank Wiersema

We mogen weer naar het museum! Naar welke tentoonstelling gaan we? Keuze genoeg. Dit zijn de tips.

Terug in de tijd met het Hunebedcentrum

In het Hunebedcentrum in Borger waant de bezoeker zich in de prehistorie, waarover meer dan genoeg verhalen te vertellen zijn. Voor iedereen die meer wil weten over het leven van de hunebedbouwers is er een interactieve expositie. Het grootste hunebed is met reusachtige stenen het topstuk van de hunebedbouwers.

Bij de poort van Hondsrug UNESCO Geopark ontdekken bezoekers hoe deze stenen in het Hondsruggebied terecht zijn gekomen en wat de mensheid met het landschap heeft gedaan. Hier is alles te ontdekken over de 150.000 jaar oude geschiedenis van het Hondsruggebied, inclusief verhalen over de ijstijden, de mammoet en de eerste bewoners. Het Hunebedcentrum is vanaf 5 juni geopend van dinsdag tot en met zondag.

Het naoorlogse leven in beeld

Op de tentoonstelling Dankzij De Vrijheid in Museum De Wemme wordt het naoorlogse leven in beeld gebracht. Het museum in het Drentse Zuidwolde doet dit met onderwerpen als communicatie, vervoer, landbouw, hygiëne, kinderspelen, de Koude Oorlog en politiek.

Hoe verging het de boeren? Wat was de invloed van de popmuziek? En wat was de rol van demonstrerende burgers en de politiek in de afgelopen 76 jaar? Te zien zijn bevrijdingsrokken, oude radio’s, een jukebox, een Messerschmitt, een lavet en een nagebouwde bunker van de BB.

Hoe zag zo’n bunker er eigenlijk uit en welke spullen waren erin opgeslagen? Ook bezit het museum een grote collectie handkarren waarvan ieder jaar een ander deel wordt getoond. Hier hoort ook de Kar van het Jaar bij, wat dit keer een melkkar met vier bussen is.

Voor kinderen worden er speurtochten georganiseerd en staan er oudhollandse spelletjes op het programma, zoals hoepelen en klepperen. Het museum is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17 uur en van zaterdag tot en met maandag van 13.30 tot 17.00 uur.

Eeuwenoude verbindingen tussen Groningen en Riga

In het Veenkoloniaal Museum is vanaf 12 juni de expositie Groningen-Riga, de Klassieke Verbinding te zien. Samen met de alumnivereniging van de Klassieke Academie in Groningen organiseert het Veendammer museum deze kunstexpositie die de verbinding legt tussen Groningen en Riga.

Van de Nederlandse zeegaande vloot was in de negentiende eeuw het grootste deel van de schepen afkomstig uit Sappemeer, Zuidbroek, Veendam-Wildervank en Oude en Nieuwe Pekela. Uit deze periode kwamen veel herinneringen voort, in de vorm van oostzeelepels, sieraden, butjes, serviesgoed en scheepsportretten.

Naast deze expositie is Verbeelding in turf te zien. Deze beelden en sculpturen van Dioni ten Busschen werden geïnspireerd door turf en bijgeloof. Actuele openingstijden van het museum zijn te vinden op veenkoloniaalmuseum.nl .

De aarde, de dieren en de ziel der dingen

De deuren van Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud gaan open met de verlengde expositie van Olphaert den Otter. In de tentoonstelling Aarde en Wereld staat tot en met 20 juni de verhouding tussen mens, wereld, natuur en aarde centraal. In uiteenlopende schilderijenreeksen verbeeldt Olphaert den Otter (1955) de gevolgen van menselijk handelen op zijn leefomgeving.

Daarnaast presenteert het museum vanaf 25 juni werken van Jan Mankes met de tentoonstelling De dieren en de ziel der dingen . Mankes (1889 - 1920) wilde als kunstenaar één worden met zijn onderwerp. Hij had vaak een persoonlijke band met de dieren die in zijn werk de hoofdrol spelen. Hij kon hen pas afbeelden wanneer hun ziel hem eigen was geworden. Mankes maakte schilderijen en werken op papier van de dieren en vogels in en om zijn huis, op een steenworp afstand van waar nu het museum staat.

Naast deze expositie kunnen bezoekers genieten van zes monumentale sculpturen in de expositie Points of View , gemaakt door Tony Cragg. Verder starten ook de tentoonstellingen Protoporphyria van Mischa Keijser, met landschappen in een serie nachtfoto’s, en Prelude van Isabella Werkhoven, waarin een preview wordt gegeven van de grote overzichtstentoonstelling Landschappen aan de buitenrand die later in Museum Belvédère zal plaatsvinden.

Textielschatten en Blauw licht

‘t Andere Museum van Oldtimer tot Kant , gevestigd in Pakhuis Koophandel te Leeuwarden, gaat van start met twee gloednieuwe exposities. Het museum bestaat inmiddels twintig jaar en viert dit onder andere met de jubileumvoorstelling Textielschatten , die tot mei volgend jaar te bezoeken is.

De tentoonstelling laat topstukken zien uit de textielcollectie van ‘t Andere Museum, zoals kloskant en naaldkant vanaf de 18de eeuw tot heden, antiek naaigerei, stoplappen en quilts. Verder een verzameling kantkloskussen en er is textiel uit Peru en Albanië te bewonderen. Naast Textielschatten wordt ook Blauw licht gepresenteerd, waarin het thema ‘licht’ centraal staat.

In samenwerking met het Friesland College wordt in deze tentoonstelling de wetenschap omtrent licht gekoppeld aan het maatschappelijke probleem van telefoonverslaving, namelijk het blauwe licht van schermen die vele mensen in de ban houden. Blauw licht is naar verwachting tot april volgend jaar te bezichtigen.

Nieuws

Meest gelezen

menu