Neanderthalers krijgen 'prominente plek' in Drents Museum

Henk Paas (links) ontvangt het eerste exemplaar uit handen van gedeputeerde Cees Bijl. Foto Hans Dekker

De neanderthalervondsten bij Peest krijgen ‘een prominente plek’ in de nieuwe collectie-opstelling van het Drents Museum.

Dat zei museumdirecteur Harry Tupan bij de presentatie van het boek Neanderthalers in Noord-Nederland – Leven aan de rand van de oerwereld , vrijdagmiddag in het Drents Museum. ,,Die nieuwe opstelling moet over een kleine twee jaar klaar zijn”, vertelde Tupan.

Amateurarcheoloog Henk Paas ontving in de Statenzaal het eerste exemplaar van het boek uit handen van cultuurgedeputeerde Cees Bijl. Paas is een van de vele stenenzoekers die sinds 2007 honderden door neanderthalers bewerkte stenen opraapten op de beroemde akker bij Peest.

‘We doen het voor de neanderthalers’

Deze akker, een van de meest noordelijke vindplaatsen van neanderthalerartefacten in Europa, vormde de directe aanleiding tot het boek. Paas deelde de eer meteen met alle andere zoekers: ,,We doen het met zijn allen. Het is een gemeenschappelijk project. En uiteindelijk gaat het niet om ons maar om de neanderthalers.”

In het rijk geïllustreerde boek beschrijven de archeologen Marcel Niekus en Evert van Ginkel niet alleen de roemruchte vindplaats bij Peest, maar ook de geschiedenis van het neanderthaleronderzoek en de huidige stand van zaken in het onderzoek naar deze verdwenen mensensoort, die 50.000 jaar geleden het Noorden bevolkte.

De gegevens van het boek

Neanderthalers in Noord-Nederland – Leven aan de rand van de oerwereld is uitgegeven door Het Drentse Landschap en is te koop voor 24,50 euro. Zaterdag 5 oktober besteedt Dagblad van het Noorden in de zaterdagbijlage en op de website uitgebreid aandacht aan het boek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu