Het Beste Groninger Boek 2019: negen nominaties, twee prijzen aan huis

De nominaties voor de prijs van het Beste Groninger Boek. De onderschieding wordt in twee categoriën uitgereikt: fictie en non-fictie. Collage DvhN Foto: Picasa

Vrijdagavond, tussen 16.00 en 19.00 uur, wordt ergens in de provincie Groningen bij een of meer schrijvers aangebeld. Even later mogen die schrijvers zich winnaar van de prijs voor het Beste Groninger Boek 2019 noemen.

Dat had al veel eerder gemoeten, ware het niet dat de aanvankelijk geplande prijsuitreiking op 15 maart tijdens een bijeenkomst in het Forum te Groningen werd afgelast in de strijd tegen de verspreiding van het corona-virus. Omdat betere tijden vooralsnog uitblijven, en feesten verboden zijn, is voor een sobere ceremonie gekozen.

Negen nominaties zijn er nog: vier in de categorie fictie, vijf in de categorie non-fictie. De boeken zijn gekozen uit een lijst met 49 door uitgevers ingestuurde titels. Wat ze gemeen hebben, is dat ze zich afspelen in of handelen over Groningen en/of geschreven zijn door een in de provincie Groningen woonachtige auteur.

Groninger onderwerpen, Groninger decors, Groninger auteurs?

Anders dan vorig jaar, toen journalist, schrijver, hoofdredacteur en uitgever Louis Stiller het afnemende Groninger gehalte van de prijs hekelde, is nog duidelijker geworden dat een boek niet per se door een Groninger auteur geschreven dient te worden en dat een boek ook per se over Groningen moet gaan en in Groninger moet spelen.

Dat is fijn voor Anjet Daanje, die geboren is in Smilde en zich voor haar roman De herinnerde soldaat liet inspireren door gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen. Dat is fijn voor Lucas Zandberg die in Langezwaag ter wereld kwam en zijn roman Keizerlijk geel laat afspelen in de negentiende eeuw in het Rijk van het Midden. Daanje is slechts woonachtig in de stad Groningen, Zandberg in Noordhorn.

Nationale vrouwengeschiedenis met een kiem in het Noorden

Dat is ook fijn voor de in Pretoria geboren Mineke Bosch, die met haar boek Strijd! terugblikt op de vrouwenkiesrechtbeweging zoals die zich mede dankzij Aletta Jacobs tussen 1882 en 1922 in heel Nederland heeft gemanifesteerd. Dus ook in Groningen, waar vorig jaar in het Groninger Museum een tentoonstelling over dit onderwerp was te zien.

Bosch, Daanje en Zandberg hebben de shortlists gehaald. Net als Rienk Bijma ( Een deftig huys ), Martin Hillenga ( Wadapatja ), Ynskje Penning ( Overleven ), Reinder Reinders ( De atlas van Acker Stratingh ), Wouter Godijn ( De kamer waar alle verhalen beginne n) en Sabine van den Berg ( Nestvlinders ). Laatstgenoemde, net verhuisd naar Amsterdam, deed met twee titels mee. Haar meest Groningse boek, Berichten uit de Biotoop , redde het niet.

In de race voor De Tegel, maar geen Beste Groninger Boek

Ook de redactie van Dagblad van het Noorden hoopte op een prijs. De bundel Rarekiek werd echter te licht bevonden door de jury onder voorzitterschap van burgemeester Koos Wiersma van Appingedam. Dat gebeurde ook met Ik wacht , een bundel aardbevingsverhalen die wel weer is genomineerd voor De Tegel, een journalistieke prijs. Spannend: Martin Hillenga kreeg voor Wadapatja eerder de K. ter Laanprijs.

Waar gaat het om? Op de eerste plaats om de eer en de roem, in die zin zijn er geen verliezers. En op de tweede plaats om voor elke winnaar een kunstwerk van Janneke Hoek en de mogelijkheid tot een werkweekend op landgoed Oosterhouw, ooit het verblijf van dichter C.O. Jellema in Leens.

Via www.noordwoord.nl zijn filmpjes te zien waarin de genomineerden door juryleden worden voorgesteld. De namen van de winnaars worden om 19.00 uur bekendgemaakt via noordwoord.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu