Klassieke muziek en Drenthe? Prima combinatie, vinden deze drie topmusici. Op deze manier willen ze klassiek in de provincie promoten

De initiatiefnemers van Calma: Carina Vinke, Lubertus Leutscher en Marit Broekroelofs. Foto: Zenit Fotografie

,,Zet drie artistieke mensen bij elkaar en je hebt plannen tot 2032”, zegt Carina Vinke. De mezzosopraan uit Erica is een van de drie initatiefnemers van Calma Producties, dat klassieke muziek voor iedereen in Drenthe wil maken, te beginnen met een operaproject in juni.

Eind 2020 zat Vinke om de tafel met trompettist/dirigent Lubertus Leutscher (bekend van het NNO en het Veenkoloniaal Symfonie Orkest) en celliste Marit Broekroelofs (artistiek leider van het Margaretha Consort). ,,We hadden weinig omhanden door corona”, vertelt Vinke. ,,Tijd genoeg dus om na te denken over wat we nog graag zouden willen.”

De klassieke muziek in Drenthe laten groeien, was een gemeenschappelijke wens, onder meer door nieuw publiek te trekken. Vinke: ,,Ik heb het idee dat er veel mensen nieuwsgierig zijn naar klassieke muziek maar een drempel ervaren omdat ze nog nooit bij een opera of concert zijn geweest. Er is ook niet zoveel uit de provincie zelf. Er komt heel veel van buiten.”

Een opera van Gian Carlo Menotti

De drie topmusici besloten daarom een nieuwe stichting op te richten: Calma Producties , die aftrapt met een kleinschalig project: op 17, 18, 19 en 24 juni wordt The old maid and the thief uitgevoerd, een opera uit 1939 van de Italiaans-Amerikaanse componist Gian Carlo Menotti. Met vier zangers en een pianist is de bezetting minimaal gehouden. ,,Toen we hiermee begonnen waren er nog veel coronamaatregelen”, vertelt Vinke. ,,We wisten niet wat in juni allemaal weer zou kunnen.”

Om nieuw publiek te bereiken is gekozen voor ‘laagdrempelige plekken’, zegt Vinke: de eerste twee uitvoeringen zijn in ‘t Schienvat in Erica. Daarnaast is de komische eenakter van Menotti te zien in d’Rentmeester in Valthermond en het Rensenpark in Emmen. Wat ook helpt: het bestuur van de nieuwe stichting bestaat uit mensen die niet uit de klassieke muziek komen.

Samenwerken met jong talent

,,We willen een doelgroep aanspreken die bestaat uit mensen zoals ik zelf”, zegt Calma-voorzitter Alya Assen. ,,Ik ben ondernemer en ken de klassieke wereld eigenlijk niet.” Daarom wordt gezocht naar andere manieren om publiek aan te spreken. ,,We beginnen op 6 juni in het Rensen Theater in Emmen met een avond waarin Carina vertelt over opera. We denken ook bijvoorbeeld aan podcast-series.”

Aan plannen voor de komende jaren wordt al gewerkt. ,,Volgend jaar willen we gaan samenwerken met jong talent uit Drenthe van buiten de klassieke muziek, zodat er verrassende combinaties ontstaan”, vertelt Assen. Vinke: ,,Het is de bedoeling dat we doorgroeien naar steeds meer en ook wel grotere producties.”

Nieuws

menu