Nieuwe Dichter des Vaderlands haakt op laatste moment af vanwege ‘persoonlijke omstandigheden’

Dichter des Vaderlands, Lieke Marsman, in 2020. Foto: Merlijn Doomernik

Anders dan gepland komt er voorlopig geen nieuwe Dichter des Vaderlands (DiDeVa). De beoogde kandidaat is vanwege ‘persoonlijke omstandigheden’ afgehaakt.

Dat heeft de stichting Dichter des Vaderlands dinsdag gemeld. De naam van de opvolger van zittend DiDeVa, Lieke Marsman, zou woensdag in Zwolle worden bekendgemaakt.

De voorgenomen installatie, tevens het afscheidsevenement van scheidend Dichter des Vaderlands Lieke Marsman, zal op een nader te bepalen moment doorgang vinden, aldus de verantwoordelijke stichting Dichter des Vaderlands in een verklaring: ,,De stichting betreurt de situatie en streeft ernaar spoedig alsnog met een benoeming te komen.”

De zittingsperiode van Marsman wordt niet verlengd. ,,We zitten vanaf woensdag in een interregnum”, aldus Menno Hartman van de stichting desgevraagd.

De Dichter des Vaderlands wordt sinds 2013 elke twee jaar op basis van een voordracht van een comité van poëziekenners voor een periode van twee jaar benoemd. Voor die tijd werd de DiDeVa aangesteld op basis van een verkiezing met publiekstemmen.