De nieuwe poptempel in Groningen mag heel wat kosten, maar trek je daarmee ook grote namen aan? Want internationale artiesten willen nu eenmaal per se in Amsterdam spelen

Het te bouwen muziekcentrum De Nieuwe Poort moet vanaf 2030 de prominente positie van Groningen als popstad uitbouwen. De opvolger van De Oosterpoort gaat 268 miljoen euro kosten en beschikt als het aan het college van B&W ligt over een grote popzaal. Wat mag het Noorden ervan verwachten?

Foto: Archief DvhN

Foto: Archief DvhN


,,Tjonge jonge, wat een groots ding gaat het worden. Ik bedoel niet zozeer qua zaal, maar qua budget. Dat is het niveau van TivoliVredenburg. Daar ben ik wel van onder de indruk.” Frens Frijns zegt het en als directeur van het Tilburgse poppodium 013 weet hij waar hij het over heeft. Zijn 013 is in Nederland, samen met het door hem genoemde Utrechtse muziekgebouw dat in 2014 werd geopend, een van de belangrijkste concurrenten van de Groningse Oosterpoort.

De Nieuwe Poort (werktitel) moet de positie van Groningen verstevigen en uitbouwen. In de plannen, waarover de gemeenteraad zich begin volgend jaar zal uitspreken, springt vooral de specifiek voor popmuziek te bouwen zaal in het oog. Die krijgt een capaciteit van 3.200 mensen, bijna 1.400 bezoekers meer dan de huidige grote zaal die uit begin jaren zeventig stamt. Het nieuwe muziekcentrum bevat daarnaast ook een kleine zaal (700) en een zaal voor klassieke muziek (1.200).

Wie denkt dat Groningen straks de concurrentiestrijd met Amsterdam aan kan gaan, helpt Frijns alvast uit de droom. ,,Nu staan bijvoorbeeld ook bands in Paradiso terwijl ze bij ons zouden uitverkopen en meer geld kunnen verdienen.” Internationale artiesten willen nu eenmaal per se in Amsterdam spelen. Maar als er meer Nederlandse tourdata zijn en een grotere zaal is gewenst, komen Tilburg en Groningen in het vizier.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's