Hoezo corona? In de Koepelkerk in Sappemeer gaat zondag gewoon een nieuwe concertserie van start

Een nieuwe concertserie beginnen in tijden van corona. Je moet het maar durven. Zondag gebeurt het in de Koepelkerk in Sappemeer.

In 'De Passie van nu' gaat muziek uit de 'Matthäus Passion' van Bach in dialoog met religieuze muziek uit andere culturen.

In 'De Passie van nu' gaat muziek uit de 'Matthäus Passion' van Bach in dialoog met religieuze muziek uit andere culturen. Foto: Nichon Glerum

Dan brengt World Opera Lab het eerste ‘Koepelkerkconcert’, De Passie van Nu . De voorstelling, waarin Bachs Matthäus Passion de dialoog aangaat met religieuze muziek uit andere culturen, wordt gestreamd. ’s Middags is er een fysieke wandeling.

,,We moeten toch een keer een start maken”, zegt initiatiefnemer Jan Kees Schelvis over de op het eerste gezicht wat ongelukkige timing. ,,Anders blijft het maar rondzingen. Daarnaast willen we de muzikanten ook gewoon werk geven. Dat is er voor hen al zo weinig in deze coronatijd.”

‘Heb jij nog ideeën?’

Schelvis is al ruim 30 jaar actief als grafisch ontwerper (hij maakte ooit naam met de Telefoongids) en 25 jaar violist bij het Noordelijk Bach Consort. ,,Via dat ensemble kwam ik een jaar geleden in contact met de familie Visser van de Koepelkerk”, vertelt hij. ,,Mij werd toen gevraagd: ‘Er gebeurt hier zo weinig. Heb jij nog ideeën?’”

Die heeft Schelvis genoeg. Hij richtte de stichting Travaux Publics op (waarvan hij nu de artistiek leider is), betrok het Groningse barokensemble The Northern Consort erbij, boorde zijn netwerk aan, en kwam met een serie concerten. ,,Naast opdrachtwerk, maak ik ook eigen plannen. Daar wil ik op dit moment in mijn leven meer mee doen.”

Dat hangt samen met zijn verhuizing naar de Werfkade in Hoogezand, waar Schelvis een woonproject voor ouderen en jonge kunstenaars begon dat al enkele jaren loopt (‘we hebben nu groen licht’). ,,Ik doe dit omdat ik het belangrijk vind”, zegt hij. ,,Ik geloof dat kunst en cultuur in de haarvaten van de samenleving thuishoren, ook buiten de cultuurcentra in de grote steden.”

Museumjaarkaart in basispakket van de zorg

De afgelopen jaren is kunst naar de marge gedrongen, stelt Schelvis. ,,Het wordt niet meer als ‘normaal’ beschouwd. Onze samenleving is op andere zaken gebouwd. Terwijl ik vind dat het schone van kunst, het troostende en reflecterende, wel normaal horen te zijn. Ik heb wel eens gezegd dat de Museumjaarkaart in het basispakket van de zorg thuishoort.”

Eigenlijk zou de nieuwe serie Koepelkerkconcerten in januari starten. ,,The Northern Consort zou toen optreden”, zegt Schelvis. ,,Maar zij houden niet van livestreams. Ook hun concert van 18 april stellen we uit. Het tweede concert is nu op 9 mei: het Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen, afgewisseld met gedichten van Aggie van der Meer.”

Misschien dat ook dan alleen een livestream mogelijk is. Maar Schelvis hoopt op een combinatie met publiek. ,,We hebben een corona-protocol opgesteld. Op afstand kunnen er 40 tot 60 mensen in de Koepelkerk. Misschien melden we ons aan als Fieldlab Evenement.” Maar eerst het passieconcert.

,,Zondagmiddag beginnen we met een ‘dialoog-wandeling’”, vertelt Schelvis. ,,Een idee van Miranda Lakerveld van World Opera Lab. Mensen kunnen zich daarvoor opgeven. Ontmoeting is een wezenlijk onderdeel van de voorstelling, met name de ontmoeting van culturen. Daarom hebben we nieuwkomers, migranten, van hier uitgenodigd om wandelend mee in gesprek te gaan.”

Hoe is het concert te volgen?

De concertstream van De Passie van Nu begint om 20.30 uur. Tickets kosten 8,50 euro. Meer informatie op www.travauxpublics.nl . Een wandeling is te reserveren via de website van World Opera Lab.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
Groningen
Cultuur
muziek
menu