Into Nature hoopt op nieuwe energie voor het fantastische Bargerveen

Hans den Hartog Jager, artistiek leider van Into Nature in het Bargerveen. Foto DvhN

Into Nature wordt volgend jaar in het Bargerveen gehouden. Daar gaan terreinverkenningen aan vooraf.

Trek stevige schoenen aan, luidde het advies vooraf. Beter was geweest: waterdichte schoenen. Na twee droge zomers is het waterpeil van Bargerveen weer bijna op moerasniveau. Wie op hoge hakjes van de paden raakt, heeft een probleem. Laat het een waarschuwing zijn voor de 25.000 bezoekers die midden volgend jaar worden verwacht voor de kunstmanifestatie Into Nature.

Maar zover is het nog niet. Eerst leidt artistiek leider Hans den Hartog Jager nog een groep betrokkenen door het natuurgebied: adviseurs, subsidiegevers, bestuursleden, cultuurbonzen. Met groot enthousiasme wijst hij op een verdronken berkenbos, hét beeldmerk van Into Nature. Misschien komt er straks een beeld van de in Frankrijk geboren kunstenaar Marguerite Humeau bij te staan.

Waarom eigenlijk? Is het niet beter de natuur gewoon met rust te laten?

Daar kunnen nog best een paar duizend kunstliefhebbers bij

Meestal wel. Maar soms niet, menen de mensen achter de manifestatie die in 2020 voor de derde maal wordt gehouden – het Holteringerveld en Noord-Drenthe gingen het Bargerveen voor. De natuur in Drenthe wordt tot op heden vooral door ontspanning- en rustzoekers gewaardeerd. Daar kunnen nog best een paar duizend kunstliefhebbers bij. Want, zegt Den Hartog Jager: ,,Het is hier fantastisch”.

Wandelend door het hoogveenreservaat bekent de artistiek leider - geboren in de Betuwe, woonachtig in Amsterdam - dat hij tot vorig jaar nog nooit van het Bargerveen had gehoord. Dat veranderde toen hij, zoekend naar een nieuwe locatie voor Into Nature, door museumdirecteur Harry Tupan werd meegenomen naar Zuidoost-Drenthe. Eenmaal gewezen op de akkertjes, veldjes, poeltjes en vennetjes was hij verkocht: ,,Je zou kunnen zeggen dat het gebied uit zalen bestaat, net als een museum.”

Twintig kunstwerken langs een parcours van twaalf kilometer

Zo’n twintig kunstenaars uit binnen- en buitenland zullen een bijdrage leveren aan de manifestatie. Niet alle namen staan al vast. Den Hartog Jager noemt er een paar op: Nina Canell, Veit Laurent Kurz, kunstenaarsduo HeHe, Olaf Nicolai, Giorgio Andreotta Calò, Roger Hiorns, Awoiska van der Molen. Hun werk komt langs een parcours van ongeveer twaalf kilometer te staan en zal vanuit Weiteveen te voet of per fiets te bereiken zijn.

Net als tijdens vorige edities is er een thema. Dit keer ‘new energy’, een verwijzing naar zowel de winning van turf en olie als naar de inspanningen om Zuidoost-Drenthe bij de rest van de wereld in beeld te houden. Wat betreft dat laatste: de afgelopen jaren is veel geld geïnvesteerd om het Bargerveen weer net zo levendig te krijgen als in de tijd dat het deel uitmaakte van het legendarische Bourtangermoeras.

‘Een nieuwe blik, ook op dingen die hier al zijn’

Nieuwe energie waar mensen baat bij hebben, vat Den Hartog Jager het doel samen. Dat zal niet alleen in Weiteveen en het nabijgelegen Zwartemeer zijn, maar ook in het Rensenpark in Emmen en op de plek bij Emmerschans waar Robert Smithson in 1971 zijn landkunstwerk Broken Circle/Spiral Hill liet ontstaan. ,,Een nieuwe blik, ook op dingen die hier al zijn. Wat we hopen is dat al die zaken elkaar gaan opstuwen.”

www.intonature.net

Nieuws

menu