NoorderZomerProgramma: eerst stevige gesprekken (en ze nemen er de tijd voor), dan op reis in je hoofd, ver van alles

Johannes Bellinkx kadreert nieuw universum voor de bezoeker. Foto: Knelis

De Zwitser Mats Staub verraste eerder op Noorderzon met 21. Hij is terug met video-gesprekken. Belg Johannes Bellinkx liet ons vorig jaar achteruitlopen. Nu tollen we rond in een vreemd universum.

Zoals Eurosonic begin dit jaar toen alles nog mocht Zwitsers gekleurd was, kent ook het NoorderZomerProgramma van Noorderzon - nu juist weinig kan - ook twee bijdragen uit het Alpenland. Logische keuzes, want coronaproof.

Simon Senn kwam een maand geleden helemaal aan het begin van deze alternatieve Noorderzon-editie met de online performance Arielle F . Zijn landgenoot Mats Staub is tot en met volgend weekend te gast in Vrijdag Theater, nou ja, niet hijzelf, zijn video-installaties. Vier jaar geleden vroeg hij in zijn voorstelling 21 Europeanen naar hun herinneringen van toen ze 21 waren. Nu laat hij telkens twee mensen, zorgvuldig geselecteerd en eerder geen kennisen, elkaar vertellen over hun ervaringen met geboorte en dood.

Wel erg lang

Van de gesprekken zie je er als bezoeker slechts twee. Je moet dus een beetje mazzel heben. De twee Britse verpleegkundigen Donna en Cathy hebben elkaar veel te vertellen, en er komen emoties los, toch is het misschien wat te veel ‘gewoon het leven’ om boeiend te blijven. Wel mooi is het dat de gesprekspartners even groot zijn geprojecteerd als de bezoekers zelf zijn, tegen een donkere achtergrond en in een dito zaal. Dat komt dichtbij. Maar 50 minuten voor één gesprek is wel erg lang.

Het gesprek na de pauze tussen een bijzondere zwarte Zuid-Afikaanse en een vrouw met indianenroots is veel interessanter, door het antropologische inkijkje en de filosofisch getinte dialoog over leven en dood, met aangrijpende verhalen. Zeer de moeite waard, maar nóg eens vijftig minuten. Had samen een half uur korter gemogen.

Vanuit het Forum ineens naar een heel andere wereld

Over Continuum van Johannes Bellinkx moet je niet te veel willen zeggen. Overdekt door een alles zwart makende poncho kijk je door een rechthoekig kader naar een langstrekkend decor. Of nee, je trekt zelf telkens langs dat decor. De fantasie helpt je dankzij de telkens wisselende vormen, afstanden en geluidseffecten naar uiteenlopende universums. Ben je onder water? Binnen in de aarde? Is dat een gletsjerwand pal voor je neus? De soundscapes van Dennis van Tilburg helpen mee om in het Forum een bijzondere reis door het hoofd te maken. Pas aan het eind zie je hoe dat zo gekomen is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu