Jongleur Marco Bonisimo uit Finsterwolde is te gast in Noorderzon aan Huis. Hij wilde vroeger bruggen bouwen: 'Maar bij een college over het volume van grind in beton dacht ik, wat doe ik hier?'

Marco Bonisimo in actie. Foto: DvhN

Arno van der Heyden presenteert donderdag de derde Noorderzon aan Huis in het Grand Theatre. Jongleur Marco Bonisimo uit Finsterwolde is een van de gasten.

Hoe wordt een mens jongleur?

,,Ik wilde bruggen bouwen in Afrika en ging in Delft studeren. Maar bij een college over het gewenste volume van grind in beton dacht ik: wat doe ik hier?”

En dan ben je jongleur.

,,Ik woonde bij mijn oma en moest wat verdienen. Ik stond als standbeeld op straat in Den Haag. Niks aan. Toen ging ik mime doen, voor kinderen. Dat was wél heel leuk. Mijn oma gaf me vervolgens drie jongleerballen. ‘Probeer dit eens’. Zo begon het.”

Je moet beter zijn dan de rest.

,,Ik ging naar het Vondelpark en zag een man met zijn voeten bezig met drie balletjes. Ik dacht, hè! Dat lijkt mijn vader! Ja! Dat kon helemaal niet. Die was toen al dood. Hem heb ik nauwelijks gezien in mijn leven. Alleen nog op het Journaal, toen zijn overlijden bekend werd gemaakt.”

Huh, wie was dat dan?

,,Ton Regtien. De studentenleider.”

En de man in het Vondelpark?

,,Bleek mijn halfbroer te zijn. Ik dacht: best goed met je voeten jongleren, maar beter met grotere ballen. Voetballen zijn beter zichtbaar voor het publiek. Daar gaat het om: dat je via je optreden contact maakt met je publiek.”

En je werd er heel goed in. Nederlands kampioen jongleren.

,,Ja. En ik kwam in het Guinness Book of Records. Met een minuut lang vijf grote ballen in de lucht houden houden. Voor een jury.”

Daarna werd je ook nog Nederlands kampioen kunstrijden.

,,Ja. Op mijn 41ste.”

Wat een verhaal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
menu