Noorderzon aan Huis met Stefan Nieuwenhuis: ‘Niet flauw zijn: dezelfde schrijvers mogen nu in 2021’

Stefan Nieuwenhuis, normaal in het Noorderplantsoen, nu te gast in het Grand Theatre . Foto: Kees van de Veen

Arno van der Heyden presenteert de laatste Noorderzon aan Huis in het Grand Theatre. Stefan Nieuwenhuis, van het jaarlijkse literatuurprogramma Literaturia, is een van de gasten.

Er zat geen literatuurpoot in het NoorderZomerProgramma.

,,Alleen KidsLiteraturia. Met vier voorleeseilanden in de Rabo Studio van het Forum en onder anderen de burgemeester als voorlezer. Rondom op de muren waren tuinen geprojecteerd. Gaaf. De kinderen wisten niet wat ze zagen.”


Maar niks voor volwassenen.

,,Ik moet mijn programma altijd al in december klaar hebben. Heeft te maken met de literatuurfondsen, die zich altijd al in januari over de aanvragen buigen. In april wisten we, het festival gaat niet door. De meeste gasten wilden in plaats van nu iets te doen voor een klein publiek liever een jaar wachten op een écht festival. Twee durfden niet te reizen. Wat ik snap.”


Dus het hele programma schuift een jaar door?

,,Hoewel er schrijvers zouden zijn in verband met een publicatie dit jaar, willen we niet zo flauw zijn om ze voor volgend jaar nee te verkopen. We merken dat ze hier graag zijn. De optredens komen geheid op hun online-cv. Noorderzon wordt erkend als een groot festival.”


Schrijf je zelf nog?

,,Ik oktober komt mijn nieuwe roman uit. Titel: Zo vergeefs is het niet . Over een lokale dichtersgemeenschap in een middelgrote stad.”


Als dat maar goed komt.

,,Ik heb me stevig ingedekt! Je herkent niemand. Niet: dit is Rense (Sinkgraven, red.) en dat Kasper (Peters). En als wel, dan is het ineens een vrouw met een snor. Maar het boek is zéker niet bedoeld als afrekening hoor.”

Nieuws

Meest gelezen

menu