Noorderzon bewijst: er kan dus nog wél iets

Expeditie Tasman van Platform Gras: precies goed voor deze editie, want corona-proof, zo'n audiotour. Foto: Knelis

Het NoorderZomerProgramma als alternatief voor Noorderzon heeft verdeeld over 29 onderdelen rond drieduizend bezoekers getrokken.

Dat lijkt misschien niet zo veel, verdeeld over zes weken en 370 voorstellingsmomenten, maar de door corona noodzakelijke beperkte bezoekerscapaciteit werkt vertekenend. De organisatie van het Groningse festival is heel blij met de 86 procent bezettingsgraad, verdeeld over de veertien ingezette locaties.

Noorderzon slaagde er in om op microniveau en onvergelijkbaar met het jaarlijkse feest in het Noorderplantsoen toch een festivalsfeertje te creëren. Net als het échte festival was het NoorderZomerProgramma meer dan een reeks voorstellingen. Net als in andere jaren waren er bezoekers die je in de rest van het jaar niet in de zalen tegenkomt.

Directeur Femke Eerland is trots

Directeur Femke Eerland: „Ik ben ontzettend trots op het team, de artiesten en het publiek - iedereen heeft goed heeft weten om te schakelen, nadat we het festival moesten cancellen. We wisten wat er niet kon, maar hebben de Groningse zomer wat verrijkt met wat er wél kon.”

Hoe het volgend jaar gaat weet niemand. Enige voordeel van deze kleine vorm is dat de nasleep minder langdurig is (geen festivalafbouw) en dus over de volgende editie snel kan worden gebrainstormd. Een ‘gewoon’ festivalplan en daarnaast een Plan B voor als het nog foute boel is? ,,De ervaringen van de afgelopen maanden en deze zes weken programma nemen we natuurlijk mee naar volgende jaren.” Volgende jaren. Dus er zal sowieso iets van deze vorm beklijven.

Noorderzon Festival wordt vanaf 2021 door het rijk gesubsidieerd. Een geluk bij veel ongemak. ,,Eerst voor het najaar kijken hoe we getroffen zzp’ers weer kunnen inschakelen”, zegt Eerland.

Nieuws

Meest gelezen

menu