Festival Noorderzon in Groningen hoopt lokaal nog iets te betekenen

Hilarische theatervoorstelling op Noorderzon. Foto: Noorderzon

Het slagveld is niet te overzien. Wel dat, na eerder gemelde dompers, Noorderzon niet doorgaat en dat Het Pauperparadijs in Veenhuizen De Poolse Bruid in Onderdendam een jaar opschuiven.

Noorderzon onderzoekt of er op kleine schaal, binnen de richtlijnen van het RIVM en kabinet, een kleinschalig cultureel zomerprogramma valt op te zetten, in Groningen, met lokale partners.

,,Dat hangt dan weer af van wat het kabinet in mei besluit”, zegt festival-directeur Femke Eerland. ,,Het zal in elk geval in niets doen denken aan een festival waarbij veel mensen samenkomen.”

Half maart al duidelijk

Noorderzon was er half maart al zeker van dat een regulier festival niet zou kunnen doorgaan. ,,We hadden op de ene dag iets kunnen bedenken dat op de volgende weer in de prullenbak was beland. Er is nu gelukkig duidelijkheid.”

Noorderzon heeft één voordeel: er was nog geen sprake van kaartverkoop, wat een hoop gedoe scheelt. Er zijn natuurlijk aanloopkosten gemaakt, maar verder is er een haast surrealistische balans tussen uitblijvende inkomsten en uitgaven die niet worden gedaan. ,,Wat dat betreft voel ik mee met een organisatie als SPOT.”

Het Pauperparadijs schuift exact een jaar door

Het Pauperparadijs in Veenhuizen schuift de gehele speelperiode nagenoeg exact een jaar door. Artistieke baas Tom de Ket: ,,Het scheelt één dag.” Zijn goeie nieuws: ,,Iedereen doet dan opnieuw mee. De complete cast. Ik zie ook een voordeel: ik kan me voorstellen dat het publiek volgend jaar extra popelt, omdat het dan zo lang geleden is.”

Zijn slechte nieuws: ,,We zijn twee à drie ton aanloopkosten kwijt. Bovenal is het een ramp voor de rond tachtig mensen die we drie, vier maanden aan het werk zouden hebben. Die waren al vrij wanhopig door deze hele toestand.”

,,De culturele sector draait op zzp’ers, voor wie geen enkele bescherming is. De grote instellingen worden gered, maar zij zoeken het maar uit. Eerst wordt er bezuinigd en geroepen dat je als culturele ondernemer je bestaansrecht moet bewijzen, en dan krijg je dit. Onverteerbaar.”

In Onderdendam moeten boerderij De Haver en het publiek dat er heen wilde een jaar wachten op de voorstelling De Poolse Bruid van het Noord Nederlands Toneel en tgEcho. Deze is verplaatst naar volgend jaar juni. De speeldata worden later bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Coronavirus
Noorderzon
menu